Så diskriminerar SVT personer över 84 år
Enligt SVT är bristande internetvana bland personer över 84 år anledningen till att de inte är med i undersökningarna. Foto: Getty Images
Nyheter | undersökning

Så diskriminerar SVT personer över 84 år

Är du äldre än 84 år? Då är du exkluderad i SVT:s kommande väljarsympatiundersökningar. SVT anger lägre internetvana i den gruppen som orsak. SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson är upprörd – men inte förvånad.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-10-06

– Såväl privata som offentliga aktörer tenderar att utelämna äldre när olika mätningar utförs. Men åldersdiskriminering är särskilt allvarligt när det handlar om en stor och skattefinansierad aktör som public service, säger SPF Seniorernas Eva Eriksson till nyhetsmagasinet Ledarsidorna som berättar om nyheten.

Det innebär att över 274 000 röstberättigade, eller 3,5 procent av väljarkåren, inte ges möjlighet att svara när SVT gör sina väljarsympatiundersökningar. Dessutom röstar den här åldersgruppen i större omfattning än andra väljargrupper.

– Det sänder signalen att äldres åsikter är oviktiga, vilket bidrar till ålderism. När det saknas svar från en del av befolkningen blir väljarsympatiundersökningen ofullständig. Dessutom, beställaren kan inte skylla på opinionsinstitutens urval av paneler, det är beställarens ansvar att se till att alla invånare får komma till svars, säger Eva Eriksson till Ledarsidorna.

Så här svarar SVT när Ledarsidorna vill veta varför personer över 84 år exkluderas:

Åldrarna över 84 år finns inte med i Sifopanelen då internetvanan är lägre. Risken med att inkludera dessa vore att de som skulle svara inte skulle representera gruppen som helhet. I takt med att internetpenetrationen bland äldre ökar så kommer också åldergränsen att höjas”

SVT har nu ändrat sig och tagit bort de övre åldersgränserna. Det kan du läsa här.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-10-06

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas