Även SVT slopar de övre åldersgränserna
Foto: Charlotta Lambertz/SVT
Nyheter | väljarundersökningar

Även SVT slopar de övre åldersgränserna

Nu slopar SVT de övre åldersgränserna i sina väljarundersökningar efter SPF Seniorernas krav. ”Det är glädjande att även SVT öppnar upp för alla äldre åldersgrupper”, kommenterar SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-11-29
Eva Eriksson är nöjd med SVT:s beslut.

Senioren har tidigare skrivit om att Sveriges Radio och SVT haft övre åldersgränser i sina väljarundersökningar. Det kan du läsa mer om här.

SPF Seniorernas protesterade mot detta och i ett öppet brev till SR och SVT uppmanande förbundsordförande Eva Eriksson public serviceföretagen att ta bort de övre åldersgränserna som var 79 respektive 84 år.

Förra veckan kom beskedet att SR tar bort de övre åldersgränserna efter SPF Seniorernas uppmaning och nu gör SVT samma sak.

– Det är glädjande att även SVT öppnar upp för alla äldre åldersgrupper. Det är viktigt att SVT, som är ett public serviceföretag i samhällets tjänst, är med och motverkar ålderism, säger Eva Eriksson.

Från och med december kommer SVT att lägga till en telefonundersökning till den månatliga väljarbarometern, som består av Sifos webbpanel med personer mellan 18 och 84 år, för att därmed nå personer som är 85 år och äldre.

I ett skriftligt svar till Senioren svarar SVT:s inrikeschef Kiki Bek:

”Vi har lyssnat på synpunkterna från vår publik kring våra undersökningar. På det här sättet bereder vi möjlighet för alla åldersgrupper att delta och det rimmar också väl med vårt public service uppdrag”.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-11-29

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas