Sveriges Radio slopar åldersgränser – efter SPF Seniorernas brev
Eva Eriksson välkomnar beslutet.
Nyheter | opinionsundersökningar

Sveriges Radio slopar åldersgränser – efter SPF Seniorernas brev

Ett brev betyder så mycket. Som att Sveriges Radio nu slopar de övre åldersgränserna i sina opinionsundersökningar. ”Argumenten i SPF Seniorernas brev väger tungt”, säger Per Oleskog Tryggvason, opinionschef på Indikator.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-11-23

Senioren har tidigare skrivit om att Sveriges Radio och SVT har övre åldersgränser i sina opinionsundersökningar. I SR:s fall är den övre åldersgränsen 80 år, i SVT:s fall 84 år. Det kan du läsa mer om här.

7 november skrev SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson ett öppet brev till Cilla Benkö, vd på Sveriges Radio, och Hanna Stjärne, vd på SVT, där hon krävde att de äldsta också måste få chansen att vara med i deras undersökningar.

Något som fick Sveriges Radio Ekot att agera och kontaktade Indikator Opinion som utför deras undersökningar.

SVT, som använder sig av SVT/Verian (tidigare Kantar Public) har ännu inte uppgett om de kommer att agera.

– Det är en ytterst relevant fråga. Det finns en utmaning att nå de äldre äldre men de principerna väger lätt mot själva jämlikhetsargumentet. Att alla ska ha samma möjligheter att vara med är grundprincipen i våra undersökningar, säger Per Oleskog Tryggvason till Senioren.

”Kommer att ha stor betydelse”

SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson skrev det öppna brevet och hon välkomnar beskedet.

– Det är glädjande att SR-Ekot ska ta bort den övre åldersgränser för sina opinionsmätningar. Det kommer att ha stor betydelse för att seniorers röster ska bli hörda. Nu förväntar jag mig att SVT låter sig inspireras och också fattar rätt beslut, säger Eva Eriksson.

Indikator gör en undersökning i månaden till Sveriges Radio och redan från och med december kommer även personer äldre än 80 år att få möjlighet att vara med.

”Brukar uppskattas av äldre”

– Vi gör redan nu många undersökningar som riktar sig till äldre äldre, bland annat åt Socialstyrelsen då vi gör undersökningar om sjukvården och så vidare, säger Per Oleskog Tryggvason och fortsätter:

– Vi skickar redan nu ut våra undersökningar med vanlig post, inte med e-post, just för att vi vill kunna nå ut så brett som möjligt. Sen kan man välja om man vill svara med brev eller ringa in svaret. Det brukar uppskattas inte minst bland äldre.

Alla uppskattar dock inte att få undersökningar hem i brevlådan.

– En del blir glada, en del blir arga. När det gäller de allra äldsta är det en blandad grupp. Många är pigga och aktiva och svarar gärna medan andra på grund av sjukdom eller andra orsaker inte kan svara. Ibland får vi upprörda brev från anhöriga som undrar varför vi skickar undersökningar till deras föräldrar som inte kan svara. Men det är sånt vi inte kan veta.

Inte hängt med samhällsutvecklingen

Per Oleskog Tryggvason tycker att det är bra att frågan kommer upp på bordet.

– I nästan alla samhällsvetenskapliga undersökningar har man haft olika åldersgrupper av praktiska skäl. Men det har inte riktigt hängt med samhällsutvecklingen, vi blir friskare, piggare och mer aktiva upp i åldrarna. Det finns som sagt utmaningar men dessa väger lätt om du ställer det mot att alla röstberättigade ska ges chansen att få komma till tals.

Han betonar också att i och med denna förändring blir Indikator Opinion första opinionsinstitut med att nå alla åldersgrupper i samhället.

– Genom ett slumpmässigt urval erbjuder vi alla väljare, oberoende av ålder, en chans att ge sin syn på dagsaktuella politiska frågor. Det här gäller frågan om röstningsintention, men också andra frågor som är minst lika viktiga från ett demokratiskt perspektiv såsom vilken fråga som är väljarnas viktigaste

Jan Hagberg
Publicerad 2023-11-23

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas