Så kommer SPF Seniorerna att granska nya regeringen
Nyheter | Löfven vald
Eva Eriksson.

Så kommer SPF Seniorerna att granska nya regeringen

Den tillträdande rödgröna regeringen delar ut en rad löften till landets seniorer. Men lösa skrivningar kräver intensiv bevakning, enligt SPF Seniorerna.

Jan Arleij
Publicerad 2019-01-18

– Från SPF Seniorerna kommer vi noggrant att följa och granska det arbete som sker i riksdag och regering i de frågor som berör våra 265 000 medlemmar.

Det lovar förbundet i en första kommentar till att Stefan Löfven, 131 dagar efter valet, röstats fram som statsminister.

Överenskommelsen

På fredagsförmiddagen (18/1) släppte riksdagen fram S-ledaren som ny statsminister för en regering bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Grunden för politiken de kommande fyra åren är den överenskommelse som regeringspartierna träffat med Centerpartiet och Liberalerna. Dokumentet på 73 punkter innehåller äldrepolitik på flera områden.

Löneskatten

SPF Seniorerna välkomnar överenskommelsens besked när det gäller seniorers ekonomi.

– Det är positivt att fler partier nu ställer sig bakom att pensionsnivåerna behöver förstärkas och att ansvariga partier därmed erkänner att pensionssystemet har tydliga brister, säger förbundsordförande Eva Eriksson.

Man välkomnar också att den högre skatten på pensionsinkomster äntligen ska tas bort.

– Däremot saknar vi besked kring den särskilda löneskatten för 65 år och äldre.

Hopp om vården

Överenskommelsens inriktning när det gäller vård och omsorg innehåller också viktiga punkter.

– Det är mycket välkommet med en primärvårdsreform och att rätten till en fast läkarkontakt ska säkras, säger Eva Eriksson.

– Kvalitet som styrande princip för äldreomsorgen är ett steg i rätt riktning, men äldres behov och inflytande måste vara minst lika viktiga för utformningen av omsorgen.

Förslag saknas

För att få igång flyttkedjorna – särskilt bland äldre – behöver reavinstskatten sänkas, understryker SPF Seniorerna i sin kommentar till överenskommelsen.

– Det är bra att räntan på uppskovsbeloppet tas bort, men vi bedömer att det inte kommer att få några större effekter. Överlag saknar vi förslag som ökar utbudet av passande och prisvärda bostäder att åldras i, säger Eva Eriksson som nu vill se ”breda bostadspolitiska samtal som leder till reella förändringar”.

Utanförskap

Överenskommelsen utlovar en utvidgning av RUT-avdraget, en höjning av ett bredbandsmål och fler servicekontor runt om i landet.
Bra tycker SPF Seniorerna, men:

– Det krävs också åtgärder för att fler äldre ska kunna vara del av det digitala samhället och alla ska kunna ha fullgoda samhällskontakter och inte stängas ute, poängterar SPF Seniorernas ordförande.

Risk för nya hål

Ett problem med överenskommelsen är enligt SPF Seniorerna är att den innehåller ”löst skrivna förslag” och att ”konkretion saknas på sina håll”.

– Därför kommer vi noga att bevaka vilka konsekvenser olika spretiga löften får i form av nya skatter och nya hål i pensionärernas plånböcker, säger Eva Eriksson.

Fler besked på väg

På måndag 21 januari klockan 11.00 väntas statsminister Stefan Löfven lägga fram en regeringsförklaring och presentera ministrarna i den nya rödgröna regeringen.

SPF Seniorerna har nyligen krävt att den regeringen får en renodlad äldreminister.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2019-01-18
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas