Pensionärer kan hoppas på sänkt skatt
Nyheter | Valet 2018 | Skatteklyftan
Foto: Colourbox

Pensionärer kan hoppas på sänkt skatt

Trots ovissheten i regeringsfrågan kan riksdagen fatta beslut om sänkt skatt för pensionärer från årsskiftet. Vi förutsätter att det blir så, säger SPF Seniorerna.

Jan Arleij
Publicerad 2018-10-23

Om partiernas försök att bilda regering inte burit frukt senast den 15 november måste övergångsregeringen lägga en övergångsbudget.

Den får då inte innehålla kontroversiella eller tydligt partipolitiska förslag, men mycket hamnar i en gråzon.

Skatten på pensioner är en sådan fråga.

Samtal pågår

De rödgröna partierna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna utlovade alla i valrörelsen en sänkning från 1 januari.
Moderaterna vill sänka, med mer än övriga partier för att på så sätt kunna genomföra ett nytt jobbskatteavdrag utan att en ny pensionärsskatteklyfta samtidigt uppstår.

Regeringen har haft samtal om vilka principer som ska gälla för budgeten med Allianspartiernas ekonomisk-politiska talespersoner.

Öppnar upp

Nu kommer ett positivt besked från Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

– Det är väldigt många frågor som kan behandlas efter den 1 januari, men just när det gäller skatt på pension så är det en fråga som man behöver besluta om innan. Och det är också en diskussion som vi har fört med regeringen, att vi kan tycka att det är rimligt att den kommer med, säger Elisabeth Svantesson till TT.

Det sista budgetbeslutet om en skattesänkning för pensionärer fattas den 12 december. Det skulle innebära att Skatteverket får två veckor på sig att ändra skattetabellerna, något som enligt Elisabeth Svantesson är möjligt.

Självklarhet

SPF Seniorernas sakkunniga i pensionsfrågor Anna Eriksson välkomnar de nya signalerna.

– Det är självklart att partierna så långt det är möjligt ska leva upp till vad man lovade i valrörelsen. När det gäller sänkt skatt på pension finns ett brett underlag i riksdagen för att genomföra en sänkning till 1 januari.

Har gjort sitt

Lyckas partierna komma överens kommer de snart att slippa den pensionärsskattekalkylator som SPF Seniorerna har på sin hemsida och som med några enkla knapptryck kan räkna ut hur mycket mer i skatt en pensionär måste betala jämnfört med en löntagare.

Skatt på pension och lön, penisonärsskatt
SPF Seniorernas pensionärsskattekalkylator.

– Vi tar gärna bort kalkylatorn när vi ser att riksdagen äntligen röstar igenom lika skatt på lön och pension, säger Anna Eriksson.

Jan Arleij
Publicerad 2018-10-23

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas