Seniorer får terapi via internet
seniorer ska få terapi via internet i nytt försök Foto Colourbox
Nyheter | Försök

Seniorer får terapi via internet

Den som är 60+ och lider av ångest och nedstämdhet ska kunna få terapi via internet i ett försök vid Linköpings universitet.

Publicerad 2012-09-19

– Idag erbjuds äldre personer med psykisk ohälsa sällan psykologisk behandling. Psykofarmaka är sannolikt den vanligaste behandlingen, säger professor Gerhard Andersson, Linköpings universitet, som leder projektet.

Äldre som lider av nedstämdhet är en eftersatt grupp, som ofta får psykofarmaka i stället för att träffa en terapeut. Vårdcentralerna är dåligt utbildade och slarvar med att tillhandahålla terapi för äldre. Veteranen har tidigare rapporterat om en kvinna som fick rådet att vända sig till kyrkan när hon ville tala med någon om sin nedstämdhet.

Försöket med terapi via internet är ett sätt att förbättra situationen. Under behandlingen använder man sig av så kallad kognitiv beteendeterapi, KBT. Deltagaren behöver bara en dator med internetuppkoppling, och har fortlöpande kontakt med en terapeut som anpassar behandlingen efter deltagarens specifika behov.

Hittills har inte internetbehandlingar anpassats efter äldres behov, menar Gerhard Andersson.

Nedstämdhet och depression är inte bara vanligt bland seniorer – Socialstyrelsen uppger att 12-15 procent av alla personer över 65 lider av nedstämdhet och depression, och 5-10 procent av ångest – utan är även en riskfaktor för att drabbas av demens.

Vill du veta mer om projektet, eller kanske bli delta själv? Läs mer här:

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas