Nyheter

Dina vänner håller dig frisk

Risken för psykisk ohälsa ökar om du saknar ett socialt liv, visar forskning från Finland.

Publicerad 2012-07-24

Det är forskaren Anna Forsman vid Nordic School of Public Health i Vasa i Finland som har studerat hur psykisk hälsa hos äldre kan främjas med psykosociala insatser.

”Ett begränsat socialt kapital ökar risken för psykisk ohälsa bland äldre personer”, skriver man i ett pressmeddelande.

Eftersom ensamma äldre är en riskgrupp för psykisk ohälsa bör de få hjälp med att bygga sociaka nätverk och upprätthålla sociala kontakter, är slutsatsen.

Som Veteranen tidigare rapporterat är äldre en eftersatt grupp när det gäller psykisk ohälsa. Men detta bör ändras, menar Anna Forsman:
”I och med att andelen äldre i befolkningen ökar bör arbetet med att främja äldres psykiska hälsa och förebyggandet av depression också i de åldersgrupperna prioriteras”.

Sociala aktiviteter ger en känsla av tillhörighet, samtidigt som de ger mening till vardagslivet. SPFs alla föreningar slår alltså ett stort slag för den psykiska hälsan genom sina aktiviteter.

”Avhandlingen illustrerar behovet av att aktivt upprätthålla de äldres sociala nätverk och interaktion för att stödja ett aktivt och hälsosamt åldrande”, säger Anna Forsman.

Avhandlingen heter ”The Importance of Social Capital in Later Life. Mental Health Promotion and Mental Disorder Prevention among Older Adults”

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas