Seniorer leder protest mot nedskärningar
Margreth Sandling, Karin Höög, Gun-Britt Karlsson (ordförande) och Sonja Kvikström från styrelsen i SPF Fjällvinden Jokkmokk. Foto: Ludvig Wästfelt/Norr Media
Nyheter | Motstånd

Seniorer leder protest mot nedskärningar

Ingen tandvård i kommunen. Eller läkare på kvällar och helger. SPF Seniorerna tar upp striden mot nedrustningar av välfärden i Jokkmokk. Och man får folkets stöd.

Jan Arleij
Publicerad 2022-02-01

Det går inte längre att få tandvård i kommunen. Kontroll och akuta åtgärder måste ske hos tandläkare i någon av grannkommunerna. Det skriver Norr Media.

När regionledningen dessutom drog in läkare på kvällar och helger vid Jokkmokks hälsocentral rågades måttet.

Tryggheten borta

– Du blir utlämnad och ensam. Jag har själv suttit där, lämnad helt själv och väntat, en helgkväll. Det är inte roligt på något sätt, säger Sonja Kvickström som är en av de fem styrelsemedlemmarna i SPF Seniorerna Fjällvinden till Norr Media.

Föreningen har sin lokal i bottenvåningen på hälsocentralen. Men trots läget känner seniorerna att alltför trygghet har gått förlorad när kvälls- och helgjourerna försvunnit.

Stort stöd

För att få politikerna att lyssna har SPF Seniorerna Fjällvinden lagt ut namnlistor runt om i kommunen. 1 400 personer har skrivit under.

Det innebär att närmare 30 procent av kommunens befolkning ställer sig bakom protesterna.

– Vad gör egentligen regionen? De känns helt passiva. Någonting måste väl gå att erbjuda som lockar, det kan väl mycket väl handla om att erbjuda en rejäl lön till att börja med. Vi finner oss inte i det här längre, säger Sonja Kvickström till Norr Media.

Regionledningen

SPF har också bjudit in regionledningen till Jokkmokk. Statens senaste satsning på 11 miljarder till vården borde komma också Jokkmokk till del.

– Det vore klädsamt om de tackar ja och kommer hit, säger Sonja Kvickström.

”Oundvikligt”

På grund av det bekymmersamma bemanningsläget i Folktandvården i stort är det tyvärr oundvikligt att gruppen ”övriga vuxna” inom vissa områden måste resa till andra närliggande orter för att få sitt tandvårdsbehov tillgodosett, uppger Region Norrbotten till Senioren.

– Regionen arbetar med strategiska insatser för att behålla och rekrytera medarbetare till Folktandvården. Vi erbjuder stipendier för norrbottningar inkluderat garanterat sommarjobb, ”Prova på jobb”, strukturerad introduktion- och handledning, omfattande utbildningsprogram är några exempel. Dessutom har vi täta kontakter med tandvårdsutbildningarna, säger Emma Bergström Wuolo som är pressansvarig vid regionen.

Högre lön

Det finns idag tandläkare vid kliniken i Jokkmokk som hanterar akuta patienter med stora besvär, prioriterade grupper och i möjlig mån övrig tandvård, säger Emma Bergström Wuolo.

– Vi befinner oss just nu i den årliga lönerevision och om det blir några särskilda lönesatsningar är därför för tidigt att säga.

Om regionledningen tänker hörsamma inbjudan till Jokkmokk återstår att se.

(Uppdaterad 3/2)

Jan Arleij
Publicerad 2022-02-01

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas