Läkare skickar hem sjuka patienter
Nyheter | Vård | Vård

Läkare skickar hem sjuka patienter

Två av tre läkare har avvisat människor som borde läggas in. Det visar en undersökning från Sveriges Läkarförbund.

Jan Arleij
Publicerad 2020-01-17

Sverige bevittnar nu en förfärande situation på landets akutmottagningar, menar Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren.

– Multisjuka äldre med blodproppar i lungorna har fått vänta i 13 timmar på akutmottagningar. Läkare och övrig vårdpersonal arbetar under ovärdiga förhållanden. Mitt i allt detta kommer varsel och hot om nedskärningar på flera av landets sjukhus, skriver hon i en debattartikel i Aftonbladet.

Trygghetsfråga

Vårdpersonal går på knäna och oacceptabla scener utspelar sig på överfulla akutmottagningar.

– Beskrivningar av hur patienterna inte bara ligger på rad utan i bredd och personalen får utföra tetrisliknande manövrar när en patient ska flyttas eller att undersökningar helt enkelt får ske på golvet har delats de senaste dagarna, skriver Stensmyren som anser att politikerna förbiser att vården är en trygghetsfråga för befolkningen av minst samma rang som kampen mot kriminalitet och våld i samhället.

Etisk stress

Istället hotas patientsäkerheten och personalen drabbas av etisk stress när de ska göra omöjliga val och skicka hem patienter som borde ha lagts in.

Nya siffror från Läkarförbundets arbetsmiljöenkät visar på allvarliga brister:

• 56 procent av de svarande läkarna anser att vårdplatsbristen har en stor eller mycket stor inverkan på deras arbete.
• Två av tre har det senaste året, på grund av vårdplatsbrist, skickat hem patienter som borde lagts in.
• Fyra av fem läkare har det senaste året, av samma anledning, skrivit ut patienter för tidigt. 82 procent svarade att de det senaste året, på grund av vårdplatsbrist, lagt in patienter på annan avdelning eller utlokaliserat till annat sjukhus.
• 56 procent svarade att de det senaste året, på grund av vårdplatsbrist, låtit patienter vårdas utan vårdplats på grund av överbeläggning. Det vill säga att de har fått ligga kvar på en brits på akuten.

Fast läkarkontakt

En snabbt förbättrad och förstärkt primärvård och rätt till fast läkarkontakt är två viktiga och akuta förändringar som måste till, anser Heidi Stensmyren.

Hon har många seniorer med sig, enligt en undersökning som Läkarförbundet låtit Novus göra.

– Undersökningen visar att befolkningen vill träffa samma läkare när de besöker primärvården. Det enda sättet som garanterar detta är att befolkningen listar sig hos en fast namngiven läkare med listningstak i primärvården. Högst är önskan hos pensionärer där många multisjuka finns, säger Heidi Stensmyren ordförande Sveriges läkarförbund.

Jan Arleij
Publicerad 2020-01-17
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas