Fler miljarder kan vara på väg
Nyheter | Allians

Fler miljarder kan vara på väg

Välfärden kan komma att få mer pengar än vad regeringen hittills har meddelat.

Jan Arleij
Publicerad 2020-01-23

Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet är överens om att kräva ytterligare två och en halv miljard kronor till kommuner och regioner i en extra ändringsbudget.

Det skulle betyda sammanlagt 7,5 miljarder kronor extra.

– Den svenska välfärden är satt under hård press och det behövs nu ett omedelbart tillskott av ytterligare resurser. Moderaterna, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna har därför kommit överens om en extra ändringsbudget för att stärka den svenska välfärden, skriver Kristdemokraterna i ett pressmeddelande.

Elisabeth Svantesson.

– Förra veckan presenterade Moderaterna ett räddningspaket för välfärden. Nu har vi samlat oppositionen för att göra verklighet av förslaget, säger partiets ekonomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson i ett uttalande.

– Regeringen saknar krisinsikt. Moderaterna ser hellre att skattebetalarnas pengar går till lärare och undersköterskor än till friår.

Ulla Andersson.

Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson:

– Vi har en välfärdskris runt om i landet. I Kiruna avskedar man två tredjedelar av alla elevassistenter. Många av de barn som behöver extra stöd får helt enkelt klara sig själva. På akuten i Stockholm får svårt sjuka vänta i timmar på hjälp. Runt om i landet sparar man in på stöd till funktionsnedsatta.

7,5 miljarder

Den extra ändringsbudgeten går alltså utöver det ytterligare tillskott på 5 miljarder som regeringen aviserade i måndags (20/1) och som kommer i vårbudgeten i april.

Sammantaget innebär KD+M+V-förslaget att de generella statsbidragen till välfärden ökar med 7,5 miljarder kronor under 2020.

Kräver SD-stöd

En förutsättning för att beslutet ska gå igenom är att Sverigedemokraterna ställer sig bakom förslaget, något man sig sig redo att göra.

Förslaget till extra ändringsbudget kommer att tas upp på finansutskottets sammanträde under torsdagen 23/1.

Jan Arleij
Publicerad 2020-01-23
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas