”Seniorer uppskattar livet precis som yngre”
SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson.
Nyheter | Perspektiv

”Seniorer uppskattar livet precis som yngre”

Synen på äldres utgifter måste förändras. Det anser SPF Seniorerna som begär att Konsumentverket nu bidrar till det.

Jan Arleij
Publicerad 2023-08-22

I en färsk rapport om åldersgapet i pensionen visar SPF Seniorerna hur den totala pensionen är högst i åldersgruppen 65-69 år, men sedan faller med stigande ålder.

Samtidigt underskattas ofta seniorers utgifter, vilket bland annat kommer till uttryck genom att det saknas realistiska och användbara budgetar för seniorhushåll, enligt rapporten.

I ett brev till Konsumentverkets generaldirektör Cecilia Tisell argumenterar SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson för att myndigheten ”har ett ansvar för att såväl utgifter som månadsbudgetar för människor i olika åldrar är pålitliga och relevanta”.

Ökar med åren

I Konsumentverkets beräkning av hushållskostnader för 65 år och äldre ingår till exempel inte utgifter för sjukvård, glasögon, medicin, äldreomsorg eller tandvård (förutom en tandvårdsundersökning per år), konstaterar Eva Eriksson.

Utgiftsposter som dessutom ofta ökar med åren.

Även andra vanliga utgifter bland seniorer tenderar att undervärderas, som utgifter för exempelvis transporter, husdjur och RUT-tjänster. Eller för den delen socialt umgänge med en fika eller lunch på stan någon gång, eller andra nöjen.

”Dessutom bedöms, utan vidare motivering, en senior ha lägre kostnader än en 60-åring för mat, kläder och skor, hygien, fritid och mobiltelefon.” fortsätter Eva Eriksson.

Cecilia Tisell.

Hon poängterar att SPF Seniorerna vänder sig emot synsättet att utgifterna skulle minska med åldern. Det är en föråldrad syn på seniorer som måste förändras.

Seniorer uppskattar livet precis som yngre, påminner Eva Eriksson och slår fast att oavsett ålder ska man kunna känna sig fri ekonomiskt att göra ungefär det man önskar.

Åldersdiskriminering

”I detta sammanhang är det av särskild vikt att det offentliga inte bidrar till sådan åldersdiskriminering.” skriver Eva Eriksson och fortsätter:

”Realistiska och relevanta budgetkalkyler för seniorers utgifter behöver utvecklas för att framöver undvika att seniorers verkliga och nödvändiga utgifter inte längre underskattas.”

Vill ha möte

Eva Eriksson avslutar brevet med en önskan om ett möte med Konsumentverkets ledning för att diskutera frågorna.

Läs Eva Eriksson brev här.

Jan Arleij
Publicerad 2023-08-22

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas