Seniorlånet kan kosta 8 000 i månaden
Foto: Getty Images
Nyheter | Beräkning

Seniorlånet kan kosta 8 000 i månaden

"Jag kan inte se någon nytta med seniorlån." Det säger SPF Seniorerna bostadsexpert Fredrik von Platen.

Jan Arleij
Publicerad 2023-02-28

SPF Seniorerna har gjort nya beräkningar på vad så kallade seniorlån kostar jämfört med vanliga banklån. Och det faller inte ut till seniorlånens fördel.

På 15 års sikt kan räntekostnaden för seniorlånet uppgå till 8 000 kronor i månaden i stället för 1 750 kronor för lånet i bank.

SPF Seniorerna anser att reklamen för seniorlånen är lika offensiv som diffus.

Verkar bra

– Vi har tagit fram de nya jämförelserna för att det är så otydligt vad det verkligen kostar att ta ett seniorlån, säger Anna Eriksson, pensionsexpert och presschef på SPF Seniorerna till Expressen.

– Det framgår ofta i reklamen som ganska fördelaktigt. Folk fattar i och för sig att det ger lite högre ränta i slutändan. Men det betyder mycket högre kostnader.

Läggs på hög

Ett seniorlån bygger på att ens ägda bostad utgör säkerheten. Man belånar sin ägda bostad och sätter den som pant för lånet.

Till skillnad från ett vanligt bostadslån, där ränta och eventuell amortering betalas löpande, läggs räntan i stället på hög för ett seniorlån och betalas när bostaden säljs.

Över tid

– Om man har lånet i en vanlig bank så gör man ränteavdrag varje år i deklarationen. Har man ett seniorlån så får man avdrag för den ränta man haft när lånet upphör. På det sättet går man miste om stora ränteavdrag över tiden, säger Fredrik von Platen.

Fredrik von Platen.

Ett problem idag är att många pensionärer har svårt att få lån i en vanlig bank eftersom bankerna tittar mer på vilken pension man har istället för på värdet av fastighet.

– Marknaden borde vara intresserad av att ta fram fler intressanta alternativ för seniorer, säger Anna Eriksson.

Anna Eriksson.

– De som bor i hus i dag sitter ofta på höga värden. Men de kan inte realisera dem, för banken tittar i regel bara på vilken pension du har. Man borde ta lite extra hänsyn till hur mycket man kan stoppa in och hur mycket man kan få vid en försäljning.

Så har SPF Seniorerna räknat

SPF Seniorerna har tittat på vad skillnaden blir i faktiska kostnader mellan olika lånealternativ. Exemplet bygger på att man tar ett lån på 500 000 kronor för att renovera sin villa, i dag värd tre miljoner kronor, och säljer den om 15 år för 3,5 miljoner kronor.
Effekten är kraftig. Det blir en nära fem gånger så hög räntekostnad med ett seniorlån som med ett vanligt bolån i bank.
Den totala räntekostnaden för ett lån på en halv miljon kronor blir drygt 1,4 miljoner kronor för ett seniorlån – alltså nära tre gånger så mycket som det ursprungliga lånet, jämfört med ett bolåns totala räntekostnad på strax över 300 000 kronor.

Utslaget per månad under 15 år blir det närmare 8 000 kronor i räntekostnad för seniorlånet, och bara 1 750 kronor för bostadslånet.
Efter försäljning av villa och lösen av lån har hushållet med seniorlån cirka 520 000 kronor kvar, medan hushållet med bostadslån har 1 635 000 kronor kvar, enligt SPF Seniorernas beräkningar.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2023-02-28

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas