Nyheter | Vård

Skräll från KD-ledaren: Låt staten ta över vården

Efter sju år som socialminister drar nu socialminister Göran Hägglund (KD) slutsatsen att landstingen kan behöva läggas ner och sjukvården förstatligas.

Publicerad 2013-09-27

– Staten bör ha och ta ett större ansvar för att vi ska klara av att ge varje patient i hela landet en god vård på lika villkor. Jag är inte ens främmande för att pröva frågan om ett förstatligande av sjukvården. Det är dags för en genomgång av arbetsfördelningen mellan kommuner, landsting och stat, sade KD-ledaren i sitt inledningstal på partiets riksting i Karlstad.

Skillnaderna i sjukvården mellan olika landsting är orimligt stora, menar Göran Hägglund som nu ska ta upp frågan om en utredning om att avskaffa landstingen med de tre andra partiledarna i regeringen, Fredrik Reinfeldt (M), Jan Björklund (FP) och Annie Lööf (C).

På en pressträff efter talet kommenterade Göran Hägglund ytterligare sitt sensationella utspel:

– När jag tittar framåt tror jag vi kan få ut mer om vi organiserar vården på ett annat sätt. I dag är det staten som driver väldigt mycket av utvecklingen. Det finns mycket att vinna om staten tar en större roll.

SPFs position har länge varit att dagens ordning med två huvudmän – landstingen och kommunerna – alltför ofta leder till att framför allt svårt sjuka äldre hamnar mellan stolarna.

SPFs ordförande Karl Erik Olsson kommenterade på facebook: ”Ser på tv att Göran Hägglund ifrågasätter landstingen som sjukvårdshuvudmän. Jag och SPF gratulerar socialministern till detta ställningstagande!”

Återstår att se om Hägglund får genomslag i den inrikespolitiska debatten. Moderaterna har tidigare drivit frågan om landstingens avskaffande, men i praktiken gett upp frågan.

Det finns tungt motstånd till förslaget:

– Centerpartiet är öppet kritiskt till ett förstatligande och menar att likvärdighet kan uppnås genom nationella riktlinjer. Och bland kristdemokratiska sjukvårdspolitiker pekar man bland annat på att andra verksamheter som förstatligats inte blivit några framgångar, exempelvis Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan, skriver SVTs Mats Knutsson i en analys.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas