”Statsministern, agera!”
Ulf Kristersson Bild: Ninni Andersson / Regeringskansliet
Nyheter

”Statsministern, agera!”

Mona Neppenström och Leif Mårtensson vädjade till statsminister Ulf Kristersson i ett öppet brev: Brottsoffrets rättigheter måste tas tillvara.

Jan Arleij
Publicerad 2024-06-17

I ett öppet brev daterat den 26 april till statsminister Ulf Kristersson vädjar två drabbade seniorer, Mona Neppenström och Leif Mårtensson, om att lagar och bestämmelser skrivs om så att brottsoffrets rättigheter tas tillvara.

Polisens förundersökning och utredning av deras fall ledde till åtal mot bedragaren och enligt domen i Södertörns Tingsrätt den 21 mars tilldömdes de båda seniorerna ett skadestånd och återbetalning av de stulna beloppen.
”Det kändes lite bättre ett tag och vi fick åtminstone lite tröst i att man inte var helt ensam, att det faktiskt var ett brott och att det nu finns en gärningsperson som ska betala tillbaka det vi förlorade plus ränta.”

Men att få ut pengarna har inte varit möjligt. Inte heller skadeståndet, trots att gärningsmannen godkände detta. Ansvaret för att få sin rätt och sina pengar läggs helt på de drabbade brottsoffren:

”Försäkringar täcker inte den här typen av skada, Kronofogden är överbelastad och har ännu inte hörts av och brottsskadeersättning betalas endast ut i undantagsfall.” skriver de båda, som också konstaterar att bankerna fortsätter att älta sitt mantra: ´Det var du själv som tryckte på knappen.´

”Vi vädjar nu till Statsministern, våra politiker och andra beslutsfattare om hjälp med att få bankerna att ta sitt ansvar för misslyckandet att skydda våra pengar. Vi är många som drabbats och vi behöver ett prejudikat som gäller oss alla.” skriver Mona Neppenström och Leif Mårtensson.
”När det finns en dom till offrets fördel ska bankerna betala ut skadeståndet omgående och själva ta på sig att kräva in pengarna av gärningsmannen.” kräver de båda brottsoffren.

Jan Arleij
Publicerad 2024-06-17
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas