Bedrägerierna: Regeringen kräver möte med bankerna
Foto: Colourbox
Nyheter | Brott

Bedrägerierna: Regeringen kräver möte med bankerna

Statsminister Ulf Kristersson (M) kallar nu till sig bankchefer och polisen efter medias rapportering om bedrägerier mot äldre.

Jan Arleij
Publicerad 2024-02-09

Mötet kommer handla om hur bankerna kan ta ett större ansvar och hur samarbetet mellan bankerna och polisen kan stärkas, meddelar regeringen i ett pressmeddelande sent på torsdagseftermiddagen (8/2).

– Det pågår en hänsynslös brottslighet mot många äldre i Sverige. De som drabbas blir inte bara av med sina besparingar, utan många känner dessutom skam efteråt trots att det är de som är brottsoffer, konstaterar Ulf Kristersson.

SVTs reportage

Utspelet kommer dagen efter Uppdrag Gransknings reportage ”Bedragarna” som visar hur en svensk liga baserad i Marbella lurar svenska pensionärer och tömmer deras konton på hundratusentals kronor.

Ett reportage som väckt starka reaktioner, bland annat från SPF Seniorerna. Läs också: ”Jag blir gråtfärdig”

Ulf Kristersson.

– De skyldiga är naturligtvis de som begår brotten, men även bankerna har ett stort ansvar för att medverka till att stoppa brottsligheten, säger Ulf Kristersson.

Det kan handla om att veta mer om sina kunder och att ha tillräckliga kontrollsystem som upptäcker när det sker avvikande transaktioner, exemplifierar Ulf Kristersson. Eller starkare skydd genom att ge en tredje part möjlighet att eftersignera större överföringar.

”Drabbas värst”

Enligt regeringen bedöms den organiserade brottsligheten omsätta 100-150 miljarder kronor varje år. Telefonbedrägerierna uppskattar man till över 700 miljoner kronor.

– Äldre människor som ofta har svårast att värja sig drabbas värst. Det är hög tid att stoppa detta, säger Ulf Kristersson.

Omedelbara åtgärder

Regeringen hänvisar till att ett samarbete mellan Justitiedepartementet och Finansdepartementet har påbörjats för att ta ett samlat grepp om problemet.

– Sverige driver på för bättre EU-lagstiftning, men eftersom det tar tid behövs även omedelbara åtgärder, säger Ulf Kristersson.

Flera ministrar

Finansminister Elisabeth Svantesson, justitieminister Gunnar Strömmer och finansmarknadsminister Niklas Wykman kommer också att vara med på som ska ske på tisdag (13/2).

Återstår att se vilka omedelbara åtgärder som regeringen, bankerna och Polisen då kommer att kunna presentera.

Jan Arleij
Publicerad 2024-02-09

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas