”Jag blir gråtfärdig”
SPF Seniorernas generalsekreterare Peter Sikström.
Nyheter | bedrägerier

”Jag blir gråtfärdig”

De sitter på spanska solkusten och lurar svenska pensionärer på stora summor pengar. Uppdrag gransknings program Bedragarna har upprört många. ”Jag blir gråtfärdig när jag ser hur de lurar de äldre”, säger SPF Seniorernas generalsekreterare Peter Sikström.

Jan Hagberg
Publicerad 2024-02-08

SVT:s reporter Diamant Salihu har för Uppdrag gransknings räkning fått en unik inblick i hur bedragarna går till väga när han på plats i Marbella fått vara med när svenska pensionärer luras på pengar.

Peter Sikström tycker att det är bra att det kommer upp till ytan hur de kriminella ligorna jobbar.

– De förstår inte att det inte bara är pengar de stjäl utan även deras självförtroende och livslust. SVT har gjort en välgärning genom att visa den nakna sanningen. Nu måste regeringen vidta åtgärder! säger Peter Sikström.

Telefonbedrägerierna slår nya rekord och enbart 2023 anmäldes över 29 000 fall. En dramatisk ökning har skett de senaste åren. Enligt polisens siffror ser det ut så här:

2019: 5 285

2020: 7 026
2021: 11 625

2022: 21 541
2023: 29 347

Brottsvinsterna för 2023 beräknas uppgå till 708 miljoner kronor och mycket av de pengarna går till att finansiera gängbrottslighet.

Peter Sikström menar att något måste göras nu och att det går om viljan finns. För så här kan det inte fortsätta.

– Regeringen måste se till att våra personuppgifter inte finns lättillgängliga på internet och sätta stopp för de målvakter som tar emot stöldpengar. Det rättsliga samarbetet internationellt måste stärkas så att utländsk polis kan avbryta och gripa de bedragare som begår brott i Sverige, säger Peter Sikström och fortsätter:

– Kriminella ska inte kunna sitta ostört i ett annat land och begå brott på distans. Bankerna bör omedelbart införa automatiska säkerhetsspärrar närbankkunder plötsligt börjar överföra stora summor pengar till okända konton.

Jan Hagberg
Publicerad 2024-02-08

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas