Svåra missförhållanden i äldreomsorgen
Genrebild. Personen i texten är en annan. Foto: Colourbox
Nyheter | Skandal

Svåra missförhållanden i äldreomsorgen

Kommunerna missköter vården svårt på landets äldreboenden. Det slår tillsynsmyndigheten IVO fast i en ny granskning. Samtliga 283 kommuner som har granskats får kritik.

Jan Arleij
Publicerad 2022-08-26

Sällan eller aldrig har svensk äldreomsorg kritiserats i så förödande ordalag av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Myndigheten har granskat över 50 000 journaler och enkäter till boende, närstående och personal.

Brister finns inom samtliga 283 kommuner som har granskats.

Djupgående

– Det är en lägstanivå som är alldeles för låg, så här dåligt får det inte vara, säger Sofia Wallström, generaldirektör på Ivo.

I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver hon tillsammans med avdelningscheferna Peder Carlsson och Marie Åberg bland annat:

”Ivos bedömning är att det inte handlar om enstaka olycksfall i arbetet, utan om grundläggande och långvariga brister i kommunernas förmåga att trygga en godtagbar kvalitet och säkerhet i vården”

Bristerna kan leda till vårdskador, konstaterar Ivo, som funnit en lång rad missförhållanden i sin tillsyn:

Vård i livets slutskede följer inte reglerna
När vården går in i livets slutskede ska, enligt gällande regelverk, ett så kallat brytpunktssamtal genomföras med patient eller närstående. Men tillsynen visar att det saknas ett dokumenterat brytpunktssamtal för tre av fyra av de patienter som avlidit. Detta styrks även av enkätsvar som visar att drygt sex av tio av de närstående inte har haft ett sådant samtal.

”Vård i livets slutskede hör till den vårdtyp som ska ges högsta prioritet enligt den etiska plattform som riksdagen fastställt. Trots detta och i strid med gällande regler är bristerna således omfattande”, skriver Sofia Wallström, Peder Carlsson och Marie Åberg i debattartikeln.

Sofia Wallström.

Läkemedelshanteringen är inte patientsäker
Tillsynen visar också att ungefär hälften av patienterna saknar en dokumenterad läkemedelsgenomgång. Därtill har var femte patient olämpliga läkemedel.

Kontinuitet och dokumentation brister
44 procent av patienterna saknar dokumenterade vårdplaner i sin kommunala journal. För de patienter som träffar sex eller fler olika sjuksköterskor en vanlig månad saknar 39 procent dokumenterad vårdplan. Ungefär sex av tio journaler saknar helt åtgärdskoder som bör användas för att beskriva vårdåtgärder och funktionstillstånd och som ska användas vid inrapportering till Socialstyrelsen. I ungefär var tredje kommun saknas koder i samtliga journaler, vilket försvårar för kommunen att bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete.

Ivo kommer att ta beslut om sanktioner för att få kommuner att vidta åtgärder i de fall där det bedöms som nödvändigt.

Valrörelsen

Ivos rapport kan leda till att frågan om äldreomsorg tar sig in i valrörelsen. Det hoppas SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson.

– Det är plågsamt att följa den pågående valrörelsen, där dessa brännande frågor är frånvarande. Jag kan inte tolka det som något annat än ett utslag av ålderism.

Eva Eriksson.

– Vad svarar partierna alla äldre och närstående som i dag är oroliga och över de omfattande bristerna? Vad är partiernas lösningar för att snabbt åtgärda problemen? Vi vill ha svar nu – innan vi lägger våra röster i valet, säger Eva Eriksson.
SPF Seniorerna har sedan länge krävt en kriskommission för äldreomsorgen. Det kravet kvarstår.

Stora risker

– Det är sorgesamt och oacceptabelt att kvaliteten brister så kraftigt på särskilda boenden för äldre. De boende riskerar sin säkerhet och hälsa och det medför oro hos närstående. Ivos resultat understryker behovet av omgående och omfattande förbättringar av äldrevården.

”Kronisk underbemanning”

Ivos rapport bekräftar det Kommunal länge visat på, att många verksamheter är kroniskt underbemannade, vilket får allvarliga konsekvenser: det brister i kontinuiteten och vård- och omsorgskvaliteten.

Det säger Kommunals ordförande Malin Ragnegård i en kommentar.

– Underbemanningen i äldreomsorgen kommer inte att lösa sig själv. Det som oroar mig är att Kommunal upplever att arbetsgivare årligen försöker slimma organisationerna ytterligare. Det är helt oacceptabelt, säger Malin Ragnegård.

Dölj faktaruta

Socialminister Lena Hallengren (S) säger i en kommentar till Sveriges Radio Ekot att hon anser att det händer mycket från regeringens sida för att äldreomsorgen ska bli bättre.

– Det finns utan tvekan äldreboenden som har en väldigt fin verksamhet och bra kvalitet, men lägstanivån är för låg. Det är därför vi har vidtagit många åtgärder de senaste åren.

Ser du att staten har en större roll att spela i att stärka äldreomsorgen även om det i grunden är en kommunal fråga?
– Det är precis det som vårt arbete syftar till. Vi har haft ett intensivt reformarbete de här senaste åren. Mycket görs, mer behöver göras.

Krisgrupp behövs

Äldreforskaren Ingmar Skoog är förvånad över att äldreomsorgsfrågan inte hörs mer i den pågående valdebatten, inte minst mot bakgrund av att de äldre blir betydligt fler de kommande åren. Han vill se en krisgrupp över partigränserna.

– Jag tycker att det är väldigt mycket snack och väldigt lite som görs, säger han till Ekot.

Jan Arleij
Publicerad 2022-08-26
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas