Sverige och Finland gör gemensam sak
Ingemar Sandström får kaveln av Anita Ismark. Foto: Jan Arleij
Nyheter | Samarbete

Sverige och Finland gör gemensam sak

Sverige och Finland närmar sig varandra på olika områden i samhället. Det gäller också seniororganisationerna.

Jan Arleij
Publicerad 2022-05-06

– Är man liten behöver man samarbeta, sa Ole Norrback, meriterad finsk politiker och nyligen avgången ordförande efter många år vid rodret för Svenska Pensionärsförbundet i Finland när Pensionärsparlamentet i Vasa höll en paneldiskussion om möjliga svensk-finska samarbeten på det seniorpolitiska området.

– Det är med samarbete man lär sig göra ett bättre jobb. Det motverkar att man fastnar i kortsiktiga revirtänkanden.

SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson höll med om att ett utökat samarbete mellan svenska SPF Seniorerna och finska Svenska Pensionärsförbundet kan öppna upp för ett ännu bättre påverkansarbete.

Eva Eriksson.

– Vi delger varandra kunskap och erfarenhet. Det finns mycket vi kan göra mer och bättre, och det lyckas vi med när vi lär av varandra. De här två dagarna med årets pensionärsparlament har gett mersmak, sa Eva Eriksson.

Nya möten

Paneldiskussionen ägde rum i torsdags (5/5), den andra av Pensionärsparlamentets två dagar med cirka 150 seniorer från föreningar i Västerbotten och Österbotten.

Eva Eriksson berättade att samarbetet mellan de båda distrikten också får en fortsättning på förbundsnivå. Förbundsstyrelserna för Svenska Pensionärsförbundet och SPF Seniorerna kommer senare i maj att träffas i Helsingfors för att diskutera just gemensamma frågor och möjliga samarbetsformer.

– Jag tror att vi behöver stödja varandra i en tid med så enorma utmaningar som den vi lever i nu. Det handlar om alltifrån sviktande pensionssystem till demografins utmaningar. Till det kommer oron i omvärlden som sätter våra ekonomier under press, sa Eva Eriksson.

Paneldebatt i Vasa.

Ole Norrback vidgade den alltmer existentiella diskussionen.

– Pensionärsparlamentet här i Vasa och tidigare upplagor lär oss att vi har olika strukturer och erfarenheter och att just det kan vara oerhört värdefullt och inspirerande att mötas kring. Norge och Island är också intressanta, liksom Danmark förstås. Vi har mycket att lära av varandra. Det nordiska samarbetet är de outnyttjade möjligheternas samarbete…

Anita Ismark.

I Finland är så kallade äldreråd lagstadgade, till skillnad från pensionärsråden i Sverige som är frivilliga för kommunerna och regionerna.

– Men avgörande för äldreråden är att de är pålästa och tar egna initiativ. Det är upp till oss själva om råden ska vara aktiva och fungera bra, sa SPF Österbottens ordförande Anita Ismark.

Ingemar Sandström.

Ingemar Sandström, SPF Seniorernas distriktsordförande i Västerbotten, berättade om pensionärsrådens ställning i Sverige.

– Ofta fungerar de ensidigt med information från politikerna. Men råden är viktiga, vi är beroende av den kanalen för att kunna påverka.

En hoppfull utveckling är på gång, enligt Ingemar Sandström.

– På risknivå diskuteras via SKR, Sveriges kommuner och regioner, ett nytt normalreglemente för hur råden ska fungera. Det tror jag är bra för rådens ställning. Annars riskerar en trend att slå igenom som går ut på att man kritiserar pensionärsråden för att vara dyra och lika gärna kan gå upp i olika tillgänglighetsråd eller folkhälsoråd.

Kaveln går nu över till Sverige.

Just seniorers möjlighet till inflytande kan bli temat för ett kommande Pensionärsparlament, det femte i ordningen.

Anita Ismark och Ingemar Sandström hoppas att det blir av, i så fall någonstans i Västerbotten, även om ett parlament kostar en kvarts miljon att genomföra, plus fyra timmars restid med båt över Kvarken.

– Evenemanget ger impulser som gör att vi tar initiativ och får en del uträttat. Det bidrar till små men viktiga förbättringar i våra länder.

Livskvalitet

En tanke om vad parlamentet och seniorer också skulle kunna fundera mer över är vad livskvalitet egentligen är, föreslog Ole Norrback.

– Vi behöver ett historiskt perspektiv i materialismens tid. Alla vill ha mer av det som kostar. Men vad är livskvalitet? Diskussionen om materiell och mental välfärd ägnar vi väldigt lite tid. Samtidigt ser vi växande psykisk ohälsa och mentala problem hos inte minst unga. När vi var unga slet vi ut oss fysiskt, nu sliter man ut sig mellan öronen, funderade Ole Norrback på sitt underfundiga och underhållande vis.

– Vi bör fundera på det. Kanske finns förslag och idéer som inte nödvändigtvis kostar pengar. Det här kan vara en del av att ta en större och bredare plats i äldreråd och pensionärsråd i kampen om makten.

Pausgymnastik i Vasa.

I väntan på en riktig bro

Sören Nordgren och Ulf Wahlö från SPF Seniorerna Bygdeå:
– Jättekul att träffas så här många. Man får mycket energi och uppslag på ett parlament som detta. Vi har en hel del gemensamt trots att hela Kvarken ligger emellan. I väntan på en riktig bro får vi åka båt fyra timmar men det är det värt.

Håkan Carlström och Britt-Inger Levinsson från SPF Seniorerna Norrsken Lycksele:
– Vi kommer till Vasa för att få idéer men också dela med oss av erfarenheter. Tanken var att parlamentet skulle ha ägt rum redan 2020 men pandemin kom emellan. Äntligen blir det av.

 

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2022-05-06

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas