Parlamentet har öppnat
Pensionärsparlamentet i Vasa. Foto: Jan Arleij
Nyheter | Möte

Parlamentet har öppnat

Efter ett uppehåll på grund av pandemin kan seniorer från Sverige och Finland återigen träffas för att inspirera varandra till att påverka sina länders politiker och makthavare.

Jan Arleij
Publicerad 2022-05-05

– Mycket har gått på sparlåga under två långa år. Pandemin har visserligen gjort att vi pensionärer har tagit stora digitala kliv, men vår uppgift är också att göra vardagen trivsam, och det blir den bäst genom att vi träffas fysiskt, sa Anita Ismark, regionordförande i Svenska Pensionärsförbundet Österbotten när hon öppnade parlamentet i Vasa på onsdagen (4/5).

Det är fjärde gången som SPF Seniorernas Västerbottendistrikt och finska motsvarigheten SPF  Österbotten samlar medlemmar från sina föreningar i Västerbotten och Österbotten för att mötas kring ett äldrepolitiskt tema. Senast det begav sig var 2019, då Umeå och distriktsordförande Ingemar Sandström stod värd.

Då var det ålderism som var temat. I år är det pensionsfrågan som lyfts fram under rubriken ”Pensionärerna och pengarna”.

Två system

Ett 150-tal seniorer – 90 från Finland och nära 60 från Sverige – finns på plats för att under två dagar (4-5/5) höra bland andra SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson och en rad experter på pensionsområdet. Bland dem Annika Creutzer, privatekonomisk expert och krönikör i Senioren.

Under onsdagen berättade Annika Creutzer bland annat om det svenska pensionssystemets grunder medan det finska Pensionsbolagets VD Calle Pettersson beskrev det finska systemet.

– Det är ganska mycket som skiljer, men en jämförelse ger perspektiv, sa Calle Pettersson som kunde berätta att det finska pensionssystemet enligt Global Pension Index 2021 har världens mest tillförlitliga förvaltning medan Sverige får plats 16.

Calle Pettersson.

– När det gäller frågan om pensionssystemens tillräcklighet kommer Finland på 13 plats och Sverige på 17 plats. Hållbarheten däremot är större i det svenska systemet. Sverige ligger då på sjätte plats, Finland på tolfte, sa Calle Pettersson.

Det finska systemet har få komponenter jämfört med det svenska. Nedre åldersgränser skiljer, Sverige har 62 år och Finland 64. Avgiften till systemet är 25 procent i Finland mot 18,5 i Sverige.

Viktigt att veta

En grundtanke med Pensionsärsparlamentet är att kunskap är makt. Bland alla deltagare som skaffar påfyllning med nytt vetande fanns Hans Ström, distriktsordförande i SPF Seniorerna Gästrikland.

– Min förväntan på de här dagarna är just att lära mig mer, så att det ska bli svårare för politikerna att dribbla bort mig när det kommer till pensioner. Ju mer jag vet desto större chans att kunna ge svar på tal och lyckas påverka.

SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson tackade under första dagens avslutande middag för det initiativ som Västerbottens och Österbottens seniorer tar när man bygger broar och samarbeten genom Pensionärsparlamentet.

Faktum är att det kan sägas vara 2022 års största pensionärsevenemang över nationsgränsen.

Jan Arleij
Publicerad 2022-05-05

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas