Unikt parlament: Finlands äldresak är vår
Nyheter | Samarbete

Unikt parlament: Finlands äldresak är vår

Seniorer från Österbotten och Västerbotten utbyter erfarenheter om ålderism och hur man kan bekämpa det.

Jan Arleij
Publicerad 2019-05-16

Det mesta i debatt och medier handlar just nu om vad som ska hända i EU-parlamentet. Samtidigt är det full verkstad i ett annat: Pensionärsparlamentet i Umeå.

– Jag tror nog att det här är det största internationella samverkansevenemanget som genomförs i Sverige med seniorer som både arrangerar och medverkar med engagerade medlemmar och sakkunniga företrädare, säger Ingemar Sandström, ordförande i arrangerande SPF Seniorernas Västerbottendistrikt.

Det handlar om ett unikt samarbete som utvecklats av två distrikt från två nordiska pensionärsorganisationer. SPF Seniorerna Västerbotten i Sverige och SPF Österbotten i Finland.

Mitt i stan

Cirka 180 deltagare från nära 60 föreningar från båda sidor om Kvarken möts på Comfort City Hotell i centrala Umeå.

Under två dagar (16-17/5) handlar ett fullmatat program om att knyta kontakter, byta idéer och lyssna till spetskunskap på det för året utvalda temat.

Tredje året

Pensionärsparlamentet i Umeå är det tredje i ordningen. 2017 var det premiär i Lycksele och förra året tog kollegorna i Finland – alltså Svenska Pensionärsförbundet i Österbotten – över budkavlen.

– Intresset för parlamentet är stort bland våra föreningar och medlemmar. Det får nog ses som ett etablerat evenemang, säger Ingemar Sandström.

Fokus för årets parlament är äldres rättigheter, eller snarare hinder för rättigheter. Ålderismen är i skottgluggen: Lagstiftning, regelverk och attityder i Sverige respektive Finland ska synas i sömmarna.

– Alla har rätt till ett gott liv, också seniorer. Men så är det inte alltid, tyvärr, säger Ingemar Sandström.

– Ett av huvudsyftena med parlamentet är i år att skapa ett värdefullt utbyte av erfarenheter om hinder och sätt att bekämpa diskrimineringen, säger Ingemar Sandström.

”Toppen att vara här”

Österbottningar. Viola Carlstedt, Raoul Carlstedt, båda från Nykarleby, och Stig Östdahl (till vänster) från Kronoby.
Viola: Vi är här för andra gången. Jag hoppas på att också i år få en bra påfyllning med ny kunskap i viktiga frågor. Förra året fick vi veta mycket om fullmakter. Det är toppen för vårt jobb hemma i föreningarna att vara här.
Raoul: Sedan är det också så trevligt att träffa andra seniorer från andra sidan Kvarken. Det sociala är väldigt inspirerande och viktigt för att pensionärsparlamentet ska fungera och locka.
Stig: Det är stimulerande och roligt att utveckla vårt samarbete och att lära känna varandra mer. Österbotten och Västerbotten har ju en urgammal tradition av gemenskap och kontakt att bygga på. Dessutom finns ju 700 år av att ingå i ett gemensamt rike.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2019-05-16

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas