Unikt seniorhus –  med både trygghet och omsorg
Ewa stortrivs i sin nya fina lägenhet, med milsvid utsikt från balkongen utanför fönstret. Foto Julia Sjöberg
Nyheter | seniorbostäder

Unikt seniorhus – med både trygghet och omsorg

Det går att bygga bort ofrivillig ensamhet om man lyssnar på äldre – och vågar satsa. SPF Seniorerna och Stena Fastigheter i Göteborg har hittat en bra modell. OBS - längre ned i texten: Så tänker alla riksdagspartier om äldres boende. - frågor och svar.

Jan Arleij
Publicerad 2022-02-15

Idén är varken ny eller komplicerad, men sällan prövad – och aldrig tidigare i Göteborg. Men här har SPF Seniorernas förtroendevalda, Ewa Eriksson, nått framgång efter mycket kämpande. Och hon har själv precis flyttat in.
Platsen är stadsdelen Tynnered, en kvart med spårvagn sydväst om stadskärnan, inte långt från Fiskebäck.
Här står två splitternya hus intill varandra längs Smaragdgatan. Smaragdens trygghetsboende med 73 hyresrätter och Ädelstenens vård- och omsorgsboende med plats för 96 personer. Husens närhet ska ge människor möjlighet att lära känna varandra.
– Och det både inom och mellan husen. Avgrundsdiket mellan trygghetsboende och vård- och omsorgsboende måste bort. Nu ska det äntligen bli verklighet, säger Ewa Eriksson.
Smaragden och Ädelstenen blev klara i somras. Inflyttning pågår.
– Det känns som att jag har fått vara med och se en dröm gå i uppfyllelse, säger Ewa Eriksson.

För boende handlar inte sällan om drömmar, fortsätter hon. Om existentiella värden som tillhörighet, trygghet och tro på framtiden just för att man redan är mycket årsrik.
– Det borde vara en självklarhet att man inte ska gruppera och isolera folk i olika åldersgrupper som så ofta görs. Vad som pågår här är ett brobygge mellan den tredje och fjärde åldern.
Ewa Eriksson, som har hunnit till 84, tar emot på åttonde våningen, högst upp. Vi möts på den breda loftgången utanför hennes dörr med milsvid utsikten mot Göteborgs skärgård.
– Till våren ska jag sitta på en stol här och njuta av solnedgången.

Man måste ha fyllt 65 för att få köa för en plats. Ingen biståndsbedömning.
– När huset är fyllt med 65-plussare kommer jag ha många möjligheter att få nya bekanta, säger Ewa som lever ensam sedan 2019 då hennes man gick bort.
Hon har också bjudit med Ebbe Björkqvist som har en nyckelroll i tillkomsten av trygghetsboendet. Efter husesyn i den 72 kvadratmeter stora trerummaren med balkong bjuder Ewa oss att sitta ner vid köksbordet med fönster mot loftgången och utsikten.

Ebbe Björkqvist framför trygghetsboendet Smaragden och omsorgsboendet Ädelstenen. Foto Julia Sjöberg

I tider av svagt inflytande för seniorer i samhället när det gäller boendets möjligheter låter hans berättelse om Tynnered som något av en saga.
– I februari 2017 tog SPF Seniorerna i Göteborg med Lena Gustafsson som ordförande beslutet att bilda den ideella föreningen ADA Seniorhus med uppgiften att få fart på byggandet av trygghetsbostäder, säger Ebbe Björkqvist som är föreningens ordförande.
ADA Seniorhus med Ewa och Ebbe och flera kunniga medlemmar, tog snabbt kontakt med Stena Fastigheter, som nappade på idén om ett trygghetsboende i Tynnered, där man redan planerade för ett vård- och omsorgsboende. Båda parter hittade en samsyn – ett seniorhus för 65-plussare bredvid Ädelstenen skulle kunna bli riktigt bra.

För Ewa Eriksson är glädjen och stoltheten stor.
– Jag bodde fem år i en hyreslägenhet och kände en person i hela huset. Och jag är väldigt social, det kom inte an på mig! Hälsade jag på folk stirrade de på mig som om jag ramlat ner från månen. Till slut hälsade inte jag heller.
Vi tar hissen ner till entréplanet som rymmer en stor samlingslokal, med stora fönster mot innergården.
Trygghetsvärden Mia Andréasson tar emot och bjuder på kaffe.
– Välkomna till vår matsal eller möteslokal eller träffpunkt! Vi kan enkelt ställa om till det som hyresgästerna själva vill, säger Mia. Mitt jobb blir att få i gång det praktiska och sociala, men sedan är tanken att det är de boende själva som styr och fixar.
Genom fönstren ut mot gården ser vi fastighetschefen Ann-Catrin Dryselius komma mot entrén. Hon tar av sig kappan, slår sig ned vid köksön och får en kopp kaffe hon med. Berättar hur Stena Fastigheter, som äger 1 700 lägenheter bara i Tynnered, tänkt.
– Våra hyresgäster ska känna sig stolta över sitt område, det betyder allt. Men då måste de trivas.

Stena Fastigheter har ett ord för hur man vill uppnå detta – relationsförvaltning.
– Det betyder att människor ges möjligheter att lära känna varandra och att vi som hyresvärd ska lära känna våra hyresgäster. Då tror vi att ett trygghetsboende och ett äldreboende kan tillföra en jätteviktig pusselbit.
Vi går den korta biten till Ädelstenens äldreboende för en titt.
Verksamhetschefen Therese Nyberg möter upp i entrén med ängsblommiga tapeter, en soffa intill en öppen spis och hyresgästernas brevlådor. Hon visar markplanets stora ytor med matsal som enkelt kan förvandlas till sportbar med pub och stor tv-skärm i ena änden, en bit bort ett allrum, bortom det ett mindre gym och en bastu.
– Hit kan hyresgäster från Seniorhuset komma och gymma och kanske basta eller ta del av underhållning eller äta en bit mat, säger Therese Nyberg.
– I gengäld kan de bidra med sina kunskaper. Ewa, du kanske kan hålla en matlagningskurs för mina boende?
Ewa, som arbetat som kökschef under många år, tvekar inte.
– Gärna det, skrattar hon. Jag ska nog få med mig några grannar också.

För Ewa blir allt en hoppfull bild av hur hennes nya vardag ska bli.
– När vi en dag ska flytta till äldreboendet blir det ingen avgrund att passera för oss som bor i Seniorhuset. Det är inget som skrämmer, tvärtom.
– Det är det här har vi stridit för i pensionärsorganisationerna så länge jag varit med, femton år av påverkansarbete, säger Ewa Eriksson som också jobbar hårt i stadens pensionärsråd.
Det blir en bra affär för samhället, tror Ebbe Björkqvist. En tillvaro i Seniorhuset kommer att skjuta upp behovet av särskilt boende med många år, säger han.

Fotnot: Ada är, just det, Kals fru – den humoristiska sinnebilden för typiska Göteborgare.

Hur vill riksdagspartierna göra äldres boende bättre – läs deras svar här

Bostadstillägg får nyckelroll

Ett moln på himlen är de höga hyrorna i nybyggda lägenheter. Ewa Erikssons 72 kvadratmeter kostar henne 12 059 kronor i månaden, exklusive vattenförbrukning och parkeringsplats.
– Jag bor upp mitt gamla hus kan man säga. Utan pengarna från den försäljningen hade jag inte haft råd att flytta in i Smaragden, säger Ewa Eriksson. Samtidigt får jag inte något bostadstillägg just därför att jag har en slant på banken.

Dölj faktaruta
Läs också
Jan Arleij
Publicerad 2022-02-15

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas