SVT sätter fokus på hemtjänsten
Nyheter | Premiär 10 oktober
Frida och Henning försöker göra tiden för hemtjänst så värdefull som möjligt. Foto: Johan Gunséus

SVT sätter fokus på hemtjänsten

Sveriges bästa hemtjänst är namnet på en ny satsning i SVT om äldreomsorgen.

Jan Arleij
Publicerad 2016-09-07

Minns ni ”Sveriges bästa äldreboende” från 2014? I fyra avsnitt fick tittarna följa två av landets främsta experter på äldrevård och äldreomsorg i sina enträgna försök med att lyfta kvaliteten på ett ordinärt svenskt äldreboende.
En av experterna var Yngve Gustafson, professor i geriatrik och överläkare vid Umeå universitetssjukhus och av Seniorens läsare vald till Årets Senior 2014.
Nu blir han huvudperson på nytt när Vännäs kommun ska försöka förbättra sin hemtjänst till att bli av toppklass.

– Serien kommer att visa vilka komplexa behov som så många äldre har, säger Yngve Gustafson som menar att det finns många kommuner med bra hemtjänst i landet, men också alltför många med hemtjänster som uppvisar ren och skär vanvård.

Samhällets sämsta mat

På ett seminarium i Almedalen i Visby i somras pekade Yngve Gustafson på att ”maten i hemtjänsten hör till den sämsta i samhället”.
– Vi har följt det här i femton år, nattfastan gör att de med hemtjänst ofta har det mycket dåligt. Till det kommer läkemedel. Det gör att kompetensen hos personalen är så oerhört viktig.

SVT-serien börjar sändas måndagen den 10 oktober. Det blir fyra timslånga avsnitt med en avslutande debatt den 7 november.

Sveriges bästa hemtjänst

Yngve Gustafson är med i programmet. Foto: Janne Danielsson / SVTFörsta avsnittet visas i SVT1 måndag 10 oktober klockan 20.00
Det blir totalt fyra avsnitt om en timme vardera.
Därefter, den 7 november, sänds en avslutande debatt.

Liksom i Sveriges bästa äldreboende är geriatrikprofessor Yngve Gustafson en av de medverkande experterna.

Dölj faktaruta

Sveriges bästa hemtjänst handlar om hemtjänstens vardag – bortom rubrikerna, säger Ulrika Lundgren Borg på SVT Kommunikation till Senioren:
– I serien möter vi Henning som känner sig ensam och nedstämd, Lennart som kämpar för att sluta röka för att inte förlora sina fötter. Sivert som vill spela på en kyrkorgel åtminstone en gång till innan fingrarna blir för gamla och Britt som inte vill något annat än att få leva så hon kan se sitt barnbarn växa upp.

Ska bli bäst i Sverige

Tittarna får följa de anställda i Vännäs kommun i Västerbottens inland genom tårar, oro och ångest, genom ilska och hopplöshet, genom snöstorm och tidsbrist, i vad de trots allt tycker är ett av de bästa jobben man kan ha.
– Områdeschefen Ann-Sofi Holm Danielsson har fått klartecken på att experimentera lite för att Vännäs ska bli landets bästa hemtjänstkommun.
Och det är tillsammans med Yngve Gustafson, engagerad i äldrefrågor i över 40 år, som kommunen ska försöka bli bäst i Sverige.

Den stora likheten mellan programserierna ”Sveriges bästa äldreboende” och ”Sveriges bästa hemtjänst” är att man ägnar sig åt en verksamhet och förbättrar den med små medel, berättar Ulrika Lundgren Borg.
– Skillnaden är främst att personalen har ett mycket större fokus i serien om hemtjänsten. Även människorna som får hemtjänst har en större plats.

Varför satsar SVT på det här ämnet?
– Det är en av nyckelfrågorna i vårt samhälle. Allt fler äldre bor hemma med ett allt större vårdbehov, och antalet demenssjuka ökar dramatiskt. Samtidigt flyttar vi långt till jobb och lämnar våra åldrande släktingar.

Behovet av hemtjänstpersonal ökar dramatiskt samtidigt som allt färre söker sig till yrket och utbildningar, konstaterar Ulrika Lundgren Borg.
– Så vem ska ta hand om oss? Och hur? Det här berör oss alla både nu och inom snar framtid.

Jan Arleij
jan.arleij@senioren.se

Jan Arleij
Publicerad 2016-09-07
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas