Redaktionen | Tankar om respekt

Åldersföraktet blomstrar

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2016-11-18
sanna-nielsen-julvard-2916-640x417
Årets julvärd Sanna Nielsen Bild: Janne Danielsson / SVT

”Bry dig inte om vad gamlingarna säger!” ”Är du bitter för att din tid är förbi?” ”Vissa blir dummare med åldern.”

De säger sig vara emot mobbning. De påstår sig veta hur man uppför sig på nätet. I samma andetag talar de om hur ful någon är, hoppas att personen inte har någon familj, lägger upp hens bilder till allmänt åtlöje, talar om att hen är en dålig människa som borde gå till psykologen och ta itu med sina problem.

Vilka det är jag talar om? Var hittar man denna mångfacetterade grupp? Bland Sanna Nielsens försvarare. Eller kanske snarare, Sanna Nielsens tröjas försvarare.
(För den som missat: Den folkkära artisten Sanna Nielsen utsågs till julvärd i SVT, ett faktum som överskuggades av tråkiga kommentarer om hennes klädsel. Tydligen föll inte den stickade tröjan alla i smaken, och några kände behov av att vädra denna inställning på Sanna Nielsens egen Facebooksida.)

”De har inte hunnit sticka tröjan färdigt.” ”Fy fan vilken utstyrsel.” ”Förskräcklig bild och tröja.” ”Grattis, ful jumper.”

Det tycks till stor del vara seniorer som inte kunnat hålla sig från att kommentera tröjan, även om där också finns till exempel unga pappor. Den som lockas till Sanna Nielsens Facebooksida med anledning av skriverierna märker också att de tråkiga kommentarerna om tröjan är betydligt färre än försvararnas fors av motkommentarer.

Visst är det fint att så många markerar mot mobbning på nätet. En stor del väljer att utgöra en motvikt till de tråkiga tröjkommentarerna. De hyllar Sanna Nielsen, talar om att de gillar henne, att de tycker hon är fin, gratulerar till jobbet som julvärd.

”Bara för att du är så jävla gammal och grå” ”Åk tillbaka till 1800-talet.” ”Håll du dig till dina gammelkärringkläder”

Men det som borde vara positivt smutsas av den del av försvararna som ser det som sin plikt att ge tillbaka med samma mynt, och hög ränta.
Sällan blir åldersföraktet så tydligt som bland dessa motkommentarer. Efter ett tag uppstår frågan om det är ett större brott att vara till åren än att tycka till om en tröja.

Vad sägs om att vi inte klankar ner på varandra för våra kläder? Inte för att de är för annorlunda eller för baraxlade för julafton, inte heller för att de är för gammaldags eller för modernt ungdomliga för vår ålder?
Vad sägs om att vi inte klankar ner på varandra för vår ålder?

Det är bara bittra fruntimmer som ”bäst före datumet” gått upp på som är gnällkärringar” ”Ett klassiskt exempel på att IQ:n försvinner med åren.” ”Hur skulle det vara med lite vett o etikett från gammal gubbe!?!”

Vad sägs om att vi inte klankar ner på varandra?

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2016-11-18
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas