Träna med tv:n
träningsdvd för seniorer Foto Colourbox
Hälsa | Nyheter | Inne

Träna med tv:n

Träningsdvd för seniorer är i ropet. Både Jane Fonda och Friskis & Svettis kommer med nya övningar på dvd.

Publicerad 2012-12-10

Snöar löpträningen eller promenaden inne, eller är det för kallt för att ta dig till gymmet? Ingen fara, det finns flera träningsprogram du kan göra hemma framför tv:n eller dataskärmen. Några av dem är sprillans nya.

Till exempel har Friskis och Svettis tagit fram en tränings-dvd för äldre som heter ”Träna mjukt”.

– Vi erbjuder träning med både lugn och energi. Övningarna är funktionella, de mjukar upp, stärker, tränar hållning och balans, säger Annika Gärderud som har utvecklat träningsprogrammen.

Träna mjukt passar den som av olika anledningar vill ta extra hänsyn till rygg, leder och muskler. Det handlar om äldre personer men kan även gälla andra som vill träna lugnt och skonsamt.

Dvd:n innehåller ett 20-minutersprogram där man tränar med en stol, dels som stöd när man står upp, dels sittande, samt ett 10-minutersprogram med övningar för styrka och rörlighet som man utför på golvet.

Träningsgurun Jane Fonda, 74, har också släppt en ny dvd. AM/PM Yoga for beginners heter den, och är på engelska.

– Jag brukade sträva efter smärta, men det gör jag inte längre. Jag ber inte deltagarna utföra någont som är för svårt. Jag gör övningarna med äldre personer i åtanke. Jag vill att det ska vara roligt och enkelt för dem, men effektivt, säger Jane Fonda till Yogasajten Yogadork.com.

Den som föredrar lugnare pass, på svenska kan hitta det. SPFs friskvårdsansvarige, Ola Nilsson, tipsar om sittgympa på dvd, som finns hos Sond, som även tagit fram olika träningsprogram tillsammans med Reumatikerförbundet:

Sittgympa på dvd hittar du här: http://www.sond.nu/dvd

Och fler gympaprogram finns på www.sond.nu

Dessutom har SPF själva tagit fram ett eget pass, med pausgymnastik till musik. Och det kan du titta på direkt från datorn.

– SPF har tagit fram ett kortare rörelsepausprogram. Det finns musiktips till och en instruktionsfilm, säger Ola Nilsson.

Här hittar du filmen med SPFs rörelsepaus:

 

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas