Nyheter

Ungas onödiga läkarbesök tar tid från äldre patienter

Systemet i Stockholm, där vårdcentraler får betalt per patientbesök, har lett till många onödiga besök och mindre tid för de allvarligt sjuka, skriver fem läkare på DN debatt.

Publicerad 2012-02-10

”Vi ser dagligen dessa, oftast unga, patienter som söker för banala åkommor som mycket väl kunde ha avvaktat hemma under några dagar och spontant tillfrisknat… Vi möter också alla de äldre multisjuka patienter som vi inte hinner ge ett optimalt omhändertagande eller utreda adekvat då vi ägnar alltför stor tid åt att titta på fotvårtor eller rinnande näsor.”

Upprinnelsen till debattartikeln är uppgifter om att Stockholmare är de medborgare som oftast går till läkaren. Dessa uppgifter kommenterades av Henrik Almkvist, som menade att det trots detta inte verkade före komma några onödiga vårdbesök. En uppfattning som de fem debattörerna alltså inte delar.

De som blir lidande, menar artikelförfattarna, är de äldre.

”Vi möter dem som skickas hem från en, ofta alltför kort, vistelse på akutsjukhuset eller geriatriken med en remiss till primärvården om uppföljning, vidare utredning eller omhändertagande av en stor mängd åkommor som vi inte har en rimlig chans att ta hand om.”

Problemet är inte för små resurser, utan att de resurser som finns används till fel saker, menar man.

”Låt oss få lägga vår tid och våra kunskaper på dem som behöver det mest… Låt oss slippa ha öppna mottagningar där målet är att se så många patienter som möjligt på så kort tid som möjligt, enbart för att mottagningens budget ska gå ihop.”

Hela artikeln hittar du här:

 

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas