Vårbudgeten: Olika bud om äldreomsorgen
Nyheter | Omsorg | Budgeten

Vårbudgeten: Olika bud om äldreomsorgen

Regeringen satsar 800 miljoner i vårbudgeten till äldreomsorg och äldrebostäder, hävdar socialminister Lena Hallengren. (Uppdaterad)

Jan Arleij
Publicerad 2019-04-10

Det förhandsbeskedet gav socialminister Lena Hallengren (S) på tisdagseftermiddagen (9/8).

På Aftonbladets debattsida skriver Lena Hallengren att kommunerna får ”500 miljoner kronor mer riktade direkt till äldreomsorgen. Det avsätts därutöver 300 miljoner kronor för att bygga fler äldreboendeplatser.”

Stor oro

Innan beskedet kom fanns medieuppgifter om att regeringen i vårbudgeten tar bort satsningar på äldreomsorgen på 310 miljoner.

SPF Seniorerna hörde till de som uttryckte stor oro över uppgifterna.

– Vi vet att det finns brister på en hel del håll i landet när det gäller äldreomsorgens kvalitet. Det är personalbrist, så vi oroas ju av alla typer av besparingar inom äldreomsorg och hoppas att det kommer någon tydligare satsning i budgeten på onsdag, sa Anna Eriksson, presschef på SPF Seniorerna.

Försvinner

Lena Hallengren bekräftar att de 310 miljonerna som var avsedda till olika äldreomsorgsprojekt faktiskt försvinner, eftersom ”de bedömdes sakna tillräckliga effekter”.

”Det är pengar som aldrig har utbetalats och som kommunerna heller inte har efterfrågat.” hävdar Lena Hallengren.

Hela vårbudgeten

Budgeten i sin helhet presenterades under onsdagen (10/4) av finansminister Magdalena Andersson (S).

Dölj faktaruta

Kristdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Jakob Forssmed håller inte med om den beskrivningen.

En del av besparingarna i vårbudgeten består av att regeringen drar tillbaka det extra stödet till äldreomsorgen som M och KD har med i sin budget.

– Det visar att den här regeringen inte prioriterar de äldres behov. Riksdagen har beslutat att de här pengarna ska betalas ut men nu ser det ut som att de dras tillbaka, säger Jakob Forssmed till DN.

En ”bluff”

I en replik till Lena Hallengren på Aftonbladets debattsida menar Jakob Forssmed att regeringen argumenterar ohederligt.

Jakob Forssmed.

– De 800 miljoner som socialministern stoltserar med att regeringen nu i vårbudgeten satsar på de äldre kan inte sägas vara något annat än en bluff. Detta är medel som vi och Moderaterna tillförde i budgeten redan i höstas – det regeringen nu gör är att satsa samma pengar inom samma anslag och sätta en ny rubrik. Och samtidigt göra dem mindre verkningsfulla, skriver Jakob Forssmed.

Lovar 20 miljarder

Regeringen föreslår ett brett riktat stimulansbidrag till äldreomsorgen på 500 miljoner kronor. Pengarna fördelas till samtliga kommuner utifrån antal äldre invånare i respektive kommun. Kommunerna ska använda pengarna inom den del av äldreomsorgen där de ser att behoven är störst.

– Äldreomsorgen i landets kommuner behöver mer pengar och bättre förutsättningar att göra sitt jobb. Därför prioriterar regeringen fungerande lösningar framför skissartade tankar som inte går att genomföra. För att bygga ett starkare samhälle ska vi under mandatperioden öka de generella resurserna till välfärden med minst 20 miljarder kronor, säger socialminister Lena Hallengren.

Källa: Pressmeddelande från regeringen

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2019-04-10
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas