Inga pengar till idrott för äldre
Foto Colourbox
Nyheter | Vårbudgeten

Inga pengar till idrott för äldre

Regeringen tar bort satsningen på 20 miljoner kronor till idrott för äldre.

Jan Arleij
Publicerad 2019-04-11

I valrörelsen lovade Socialdemokraterna en statlig satsning på 20 miljoner kronor.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson uttryckte stor glädje över löftet.

– Vi vet idag att effekten av träning är stor för äldre och till och med kan ha större betydelse i hög ålder. Våra idrottsföreningar kan bidra till att många håller sig friska, ger lust och glädje i fritiden och de kan ge ett socialt sammanhang och gemenskap, sa Björn Eriksson.

Ett vallöfte

Idag är tongångarna dystrare sedan innehållet i vårbudgeten blivit känt.

– Jag är mycket förvånad och besviken över att regeringen väljer att plocka bort en satsning i budgeten som (S) hade som vallöfte, säger Björn Eriksson, som också är ordförande för SISU Idrottsutbildarna.

Med seniorer

Riksidrottsförbundet har tidigare tillsammans med bland andra SPF Seniorerna och PRO lyft vikten av att bryta äldres isolering och ensamhet.

– Vi har tillsammans sett att idrotten kan och ännu mer hade kunnat genom sina idrottsföreningar bidra med gemenskap, glädje och fysisk aktivitet, säger Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

Missar möjlighet

– Det är synd att regeringen inte ser den potential idrottsrörelsen har i att få äldre i rörelse och möjligheten att få känna gemenskap och glädje i en förening. I och med beskedet kommer Riksidrottsförbundet tillsammans med seniorförbunden se över hur vi ska agera när satsningen tas bort, säger Björn Eriksson.

Lena Hallengren.

Socialminister Lena Hallengren medger att det behöver göras mer för äldre, bland annat för att ”ge möjligheter till idrottande och bryta mångas ensamhet”.

Hon svarar skriftligt på Björn Erikssons kritik i Aftonbladet:

”I det här läget, med en vårändringsbudget där Moderaterna och Kristdemokraterna redan har tecknat in allt reformutrymme genom 20 miljarder i skattesänkningar, har fyra partier – Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna – tvingats prioritera för att alla reformer ska finansieras. Vi sänker skatten för pensionärer, 20 miljoner ligger kvar för att bryta äldres isolering och ensamhet. Vi kommer självklart ta strid för alla våra vallöften i kommande budgetförhandlingar.”

 

Jan Arleij
Publicerad 2019-04-11

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas