Vårbudgeten: Satsning på personal tas från äldreomsorgen
Nyheter | Vårbudgeten
Foto: Colourbox

Vårbudgeten: Satsning på personal tas från äldreomsorgen

Regeringens miljardsatsning på personal betalas med strykningar av andra satsningar på äldreomsorgen. Ungefär hälften är en omfördelning.

Publicerad 2015-04-16

940 miljoner av den miljard som regeringen har med i vårbudgeten till mer personal i äldreomsorgen tas från andra satsningar som alltså inte blir av.

Jakob Forssmed som är ekonomisk-politisk talesperson för Kristdemokraterna var starkt kritisk i gårdagens debatt i riksdagen om den ekonomiska vårpropositionen:

– Med ett pennstreck avskaffar nu regeringen i ändringsbudgeten den nationella demensplan som riksdagen fattat beslut om. Det är mycket olyckligt.

– Ni säger att det ska tillföras en miljard till mer personal i äldreomsorgen i år. Men när man tittar på effekterna av er samlade politik i ändringsbudgeten ser vi att det är en höjning till äldreomsorgen på 60 miljoner för innevarande år, sa Jakob Forssmed.

Han gav fler exempel på satsningar som fryser inne:

– Ni har tagit bort satsningen på äldreomsorgspersonalens kompetensutveckling, samverkanspengarna för kommuner och landsting och kvalitetshöjning och kvalitetskontroller.

Personalutbildningen skulle ha kostat 140 miljoner och ett matlyft inom äldreomsorgen skulle ha fått 75 miljoner, visar siffror som Sveriges Radios Ekot tagit fram.

Finansminister Magdalena Andersson (S) försvarade regeringens omprioritering så här:

– Demensvården och äldreomsorgen är en stor och viktig fråga i Sverige. Därför gör vi en riktad satsning på personal i äldreomsorgen, där vi redan i år satsar en miljard för att förstärka bemanningen inom äldreomsorgen. Den satsningen växer sedan till två miljarder under nästa år.

– Det är ett sätt att förstärka kvaliteten i äldreomsorgen, inklusive demensvården. Det är också ett sätt att göra livet lite lättare för dem som arbetar där och i dag har väldigt slitsamma och tuffa arbetsförhållanden i äldreomsorgen. Det höjer också kvaliteten på ett sätt som gör att det känns tryggare för dem som är anhöriga till äldre som bor i äldreomsorgen.

Även 2016 års satsning hämtas från andra områden inom statens konton för äldreomsorgen, ungefär hälften.

År 2018 är det cirka 80 procent av pengarna som omfördelas.

Magdalena Andersson medgav i riksdagen att ”vi drar ned på en del av de satsningar som Kristdemokraterna gärna hade sett, men vi riktar pengarna direkt mot personal.”

– Jag tror att många som nu jobbar inom äldreomsorgen eller kommer att få jobb inom äldreomsorgen liksom många av de äldre och deras anhöriga kommer att tycka att det här är bra.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Det försvinner

Dölj faktaruta

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas