Efter kritiken: Strategi utlovas om demens och fallolyckor
Foto Colourbox / Martina Huber
Nyheter | Budgeten

Efter kritiken: Strategi utlovas om demens och fallolyckor

Regeringens satsning på ökad bemanning inom äldreomsorgen kommer att följas av nya strategier för demensvård och fallolyckor.

Publicerad 2015-04-21

Det förhandsbeskedet fick veteranen.se när äldreminister Åsa Regnér (S) framträdde på Seniorvärldskonferensen i Göteborg på tisdagen.

Sedan regeringen i förra veckan la fram vårbudgeten med en miljard till ökad bemanning i äldreomsorgen har kritiken inte varit nådig: i stort sett hela miljarden bygger på omfördelningar inom statens äldreomsorgsbudget.

Flera satsningar som låg i den förra regeringens budget för 2015, och som riksdagen röstade igenom i december, fick därmed stryka på foten för att den rödgröna regeringen skulle få fram medel till den ökade bemanningen.

Demensplan och måltidslyft fanns på listan över satsningar som ströks.

Men nu ger alltså äldreministern besked om att bemanningsmiljarden behöver kompletteras.

– Tanken är att ökad personal ska leda till högre kvalitet. Men då behöver vi koppla på strategier som anger på vilket sätt kvaliteten ska kunna förbättras, säger Åsa Regnér.

– Vi kommer att ta beslut om en demensplan och en strategi mot fallolyckor för att följa de här bemanningspengarna som vi nu avsätter. Så kan vi få ett helhetstänkande, särskilt om vi också kan få ett bra samarbete med exempelvis äldreorganisationerna.

Imorgon onsdag lovar hon att förtydliga hur ”nästa steg för regeringens satsning på ökad bemanning i äldreomsorgen” ska se ut.

Det är i samband med konferensen Biståndshandläggare i äldreomsorgen på onsdagen som Åsa Regnér ska ge regeringens syn på utmaningar som väntar inom svensk äldreomsorg med en allt äldre befolkning.

– Målet är ökad trygghet och förbättrad kvalitet inom äldreomsorgen. En stor del av lösningen rör bemanningen.

De sedan länge emotsedda direktiven till regeringens aviserade Kvalitetskommission för äldreomsorgen kommer dock inte att presenteras.

– Nej, men de kommer inom kort, säger Åsa Regnér.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas