Vårbudgeten: Regeringen backar om löneskatten
Foto Colourbox / Socialdemokraterna
Nyheter | Omsorg

Vårbudgeten: Regeringen backar om löneskatten

En miljard till mer personal i äldreomsorgen och 100 kronor mer per månad i bostadstillägg till en garantipensionär. Det är två av förslagen i regeringens vårbudget som presenterades på onsdagen.

Publicerad 2015-04-15

Finansminister Magdalena Andersson (S) redovisar en vårändringsbudget med reformer för åtta miljarder kronor under 2015. 

Ett av huvudområdena i regeringens satsningar handlar om välfärd och trygghet.

– Alltför många människor, främst kvinnor, har gått ned i arbetstid för att ge omsorg till anhöriga när välfärden inte räcker till. Investeringar i välfärd och trygghet håller ihop Sverige och bidrar till en mer jämställd arbetsmarknad. Regeringen föreslår därför åtgärder för mer personal inom äldreomsorgen, motiverar regeringen sin miljardsatsning.

Veteranen.se har tidigare berättat om reformen som ska byggas ut till två miljarder per år under resten av mandatperiodens tre år, alltså 2016, 2017 och 2018.

Den av många befarade och hårt kritiserade – inte minst av SPF Seniorerna – höjningen av löneskatten på äldre arbetskraft blir inte av.

I alla fall inte ännu.

– Vi har möjlighet att återkomma i höstbudgeten inför 2016, eventuellt i samband med andra förändringar på skatteområdet, sa Magdalena Andersson, som inte på något annat sätt ville förklara varför förslaget oväntat dragits tillbaka.

– Vi har valt att göra så här därför att det finns möjlighet att återkomma om löneskatten senare.

Bostadstillägget (BTP) ändras så att det betalas ut med 95 procent av bostadskostnaden upp till en bostadskostnad på 5 000 kronor per månad. Dagens nivå är 93 procent.

Förändringen ska gälla från den 1 september.

Klockan 13.00 inleds en riksdagsdebatt om vårbudgeten. Den kan följas direkt på bland annat riksdagens hemsida.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Mer i budgeten

Traineejobb. 590 jobb till 20-24-åringar under 2015 och 7 100 jobb under 2016. Kostnaden för 2015 är 440 miljoner, för 2016 1,47 miljarder och därefter stegvis ökning till två miljarder 2019.

Målsättningen är cirka 10 000 jobb under mandatperioden – en kraftig minskning jämfört med ambitionen från i höstas då regeringen siktade på 32 000 platser. Tanken är att arbetet ska kombineras med en praktisk utbildning. Jobben ska erbjudas både i offentlig och privat sektor.

Bidraget till landstingen för läkemedelsförmånerna ökar med 1,7 miljarder kronor. Fler nya läkemedel har introducerats för nya patientgrupper, lyder motiveringen.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas