Nyheter | Pensioner

”Viktigt med respektavstånd”

15 procent av pensionärerna lever under mycket knappa förhållanden. Eva Eriksson och Annika Strandhäll diskuterade pensioner i Plånboken i P1.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2017-11-22

plånboken, SPF seniorerna, pensioner, pensionssystem, bostadstilläggÄr ett minskat respektavstånd mellan de som arbetat i hela sitt liv i ett låglöneyrke och den som inte arbetat över huvud taget ett pris man måste betala för att de lägsta pensionerna ska kunna höjas? Det var en av de frågor som dryftades i onsdagens Plånboken i Sveriges Radio P1.

Måste höjas mer

Regeringen höjer bostadstilläggen och arbetar för att ta bort den högre skatten på pensioner. Men även om åtgärderna är uppskattade så är det inte säkert att de verkligen når den grupp som har det sämst, menade Eva Eriksson. Hon upprepade SPF Seniorernas krav på att bostadstillägget och inte mist taket måste höjas mer för att ge effekt.

Ser över grundskyddet

Socialminister Annika Strandhäll (S) höll med om att dagens situation, där femton procent av pensionärerna lever med låg ekonomisk standard, är ohållbar. Men till skillnad från de som menar att regeringens insatser inte gör någon större skillnad för de svagaste så menade hon att satsningen på gruppen görs ”med närmast kirurgisk precision”. Och det kommer inte att se ut såhär om tio år.
– Det finns stor enighet i pensionsgruppen om att vi ska se över grundskyddet i pensionen.
Med grundskyddet menas garantipension och bostadstillägg.

Ska göra skillnad att arbeta

– Det bekymrar mig lite grann, sade Eva Eriksson. Effekten innebär att en kvinna eller man som jobbat som undersköterska i 40 år inom vården inte kommer att ha mycket mer än någon som inte har jobbat alls.
Annika Strandhäll höll med om att det var en svår fråga, men påpekade att man kanske får leva med att respektavståndet blir för litet under en period, mot att de sämst ställda får det bättre.
– Och bostadstillägget träffar ju även inkomstpensionärerna.

Behövs en översyn

Eva Eriksson sade att kommande generationer inte kommer att få bättre pensioner än dagens om inte någonting görs åt pensionssystemet, en fråga som SPF Seniorerna drivit länge, inte minst genom förbundets förra ordförande Christina Rogestam.

– Hur vi än räknar fram och tillbaka så måste man göra någonting åt pensionssystemet, sade Eva Eriksson.

Här kan du lyssna på hela inslaget i Plånboken i P1.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2017-11-22

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas