Virtuella cykelturer ska stimulera demenssjuka
Nyheter
Virtuella cykelturer stimulerar minnen hos demenssjuka Foto Jdome

Virtuella cykelturer ska stimulera demenssjuka

Tänk dig att kunna cykla i din barndoms kvarter, fast att du befinner dig på ett demensboende. Genom att koppla en motionscykel till dator och skärmar går det.

Publicerad 2013-07-08

Det är företaget Division by zero AB och Hälsoteknikcentrum Halland, vid Högskolan i Halmstad, som har tagit fram tekniken, som helt enkelt använder sig av vyer från Google Street view som visas på välvda skärmar medan man cyklar på en stationär cykel. Tekniken testas bland annat på Högdalens äldreboende och Hemmet för gamla i Stockholm:

– Bota demens går inte, men vi kan göra mycket för att underlätta för den som drabbats genom fysisk och psykisk stimulans. Den virtuella cykelturen hjälper till att skapa känsla genom att personen kan minnas platser där man växt upp eller bott. Det får igång samtal, både med oss i personalen, mellan de boende på avdelningarna och med de närstående, säger Marina Fondelius, aktivitetsansvarig på Högdalens äldreboende.

Jdome bikearound heter cykeln, som bland annat visades i Almedalen. Nu har tekniken utvärderats färdigt och efter några ytterligare justeringar ska den lanseras på riktigt. Jdome gör även enklare flyg- och bilsimulatorer med liknande teknik.

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.