Virtuella cykelturer ska stimulera demenssjuka
Virtuella cykelturer stimulerar minnen hos demenssjuka Foto Jdome
Nyheter | Vård

Virtuella cykelturer ska stimulera demenssjuka

Tänk dig att kunna cykla i din barndoms kvarter, fast att du befinner dig på ett demensboende. Genom att koppla en motionscykel till dator och skärmar går det.

Publicerad 2013-07-08

Det är företaget Division by zero AB och Hälsoteknikcentrum Halland, vid Högskolan i Halmstad, som har tagit fram tekniken, som helt enkelt använder sig av vyer från Google Street view som visas på välvda skärmar medan man cyklar på en stationär cykel. Tekniken testas bland annat på Högdalens äldreboende och Hemmet för gamla i Stockholm:

– Bota demens går inte, men vi kan göra mycket för att underlätta för den som drabbats genom fysisk och psykisk stimulans. Den virtuella cykelturen hjälper till att skapa känsla genom att personen kan minnas platser där man växt upp eller bott. Det får igång samtal, både med oss i personalen, mellan de boende på avdelningarna och med de närstående, säger Marina Fondelius, aktivitetsansvarig på Högdalens äldreboende.

Jdome bikearound heter cykeln, som bland annat visades i Almedalen. Nu har tekniken utvärderats färdigt och efter några ytterligare justeringar ska den lanseras på riktigt. Jdome gör även enklare flyg- och bilsimulatorer med liknande teknik.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas