Ekonomi & juridik | Dina pensionspengar:

Missar du dina pengar?

Över 50 000 berättigade pensionärer får aldrig sina pengar. Det handlar om över en miljard kronor som stannar i statskassan.

Publicerad 2011-09-08

Informationen misslyckas med att göra klart att bostadstillägget för pensionärer (BTP) inte är ett bidrag utan ett tillägg till pensionen, och alltså en del av pensionssystemet.

Pensionsmyndigheten lyckas heller inte med uppdraget att få pensionärer att förstå när man har rätt till bostadstillägget. Fortfarande lever många i tron att man har för hög pension eller för mycket värde i bostaden eller för mycket sparat på banken, för att man ska vara berättigad att erhålla tillägget.

51 000 pensionärer

Bedömningen att 17 procent inte får sitt bostadstillägg gjordes av SCB (Statistiska centralbyrån) redan 2008. Pensionsmyndigheten kom 2010 fram till samma siffra och att därmed 51 000 äldre gick miste om pengarna.

Bostadstillägget är i snitt 2 300 kronor i månaden, visar siffror från Pensionsmyndigheten. De pensionärer som sökt och fått bostadstillägg har en genomsnittlig total pension — allmän pension plus tjänstepension samt eventuellt privat pensionssparande — på 10 100 kronor i månaden. Med bostadstillägg och andra inkomster blir den totala snittinkomsten 12 400 kronor i månaden.

Mister över en miljard
I måndags blev det känt att regeringen i sin höstbudget kommer att lägga fram ett förslag om att förstärka BTP med 500 miljoner kronor från 1 januari 2012. Årligen betalas omkring sju miljarder ut i bostadstillägg.

En uppskattning blir därmed att om alla fick del av sina bostadstillägg skulle statens kostnad egentligen vara ytterligare 1,3 miljarder.

Ungefär 250 000 pensionärer har bostadstillägg.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Några tumregler

Här är några saker som gäller för att kvalificera sig för BTP.

  • Man måste vara över 65 år och ta ut hel ålderspension, inklusive eventuell premiepension. Om man har efterlevandepension och är under 65 år kan man också vara berättigad till bostadstillägg.
  • Det går alltså att få bostadstillägg om man har låg inkomst även om man har tillgångar. Maximal inkomst för att få BTP är cirka 16 000 kronor i månaden.
  • En pensionär som får bostadstillägg har i dagsläget i snitt en allmän pension på 9 100 kronor i månaden.

Läs mer på Veteranenbloggen

Dölj faktaruta

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas