Redaktionen | Chefredaktören

Blås bort trollen

Kristina Adolfsson
Publicerad 2019-01-24

För några år sedan fick mina föräldrar regelbundna samtal, ibland flera gånger om dagen, av en man som påstod sig arbeta för Microsoft. Uppringaren var väldigt påstridig, han var ute i ett angeläget ärende och det han behövde var siffror.
Exakt vilka siffror och vad han skulle göra med dem var oklart eftersom han bara pratade en ganska svårtydbar engelska. Som inte mina föräldrar förstod. Och därför lade på luren. Men inte utan att de många gånger försökte förklara, på svenska, att de inte begrep vad han sade.

Det enda man ska komma ihåg är att riktiga Microsoft aldrig ringer dig!

Det här höll på över flera år. Ren telefonterror. Inte ens när jag tog luren och bad dem att sluta ringa upphörde det. Det hjälpte inte att jag berättade att det inte fanns en dator i det här hushållet. Det var först när jag sade att de inte använde Microsoft, eftersom de hade en Mac-dator, som det slutade.
På Microsofts hemsida finns massor av exempel på de olika lurendrejerier och blåsningar som bedragare utsätter oskyldiga för i deras namn. Och det enda man ska komma ihåg är att riktiga Microsoft aldrig ringer dig! Eller skickar mejl där de ber dig klicka på en länk.

Får du sådana samtal – lägg på

Precis som din riktiga bank heller aldrig ringer dig och ber dig logga in på din dosa eller uppge dina bank-id-siffror. Detsamma gäller för den riktiga polisen. Får du sådana samtal – lägg på! (Ett råd du kommer att läsa på många ställen i årets första nummer av tidningen.)

Eller gör som en känd författare gjorde när en trevlig ung man ringde och bad honom att uppge siffrorna till bankdosan, eftersom det troligen just nu pågick ett rånförsök mot hans konto och det var bråttom att stoppa det. ”Javisst ska du få det”, svarade han, ”det är ett, två, tre, fyra, alla byxor äro dyra”.

Läs mer i Senioren nr 1 2019 om de nya bankrånen via telefon. Och låt oss tillsammans få stopp på dem.

Hjälte:

Nobels fredspris till Denis Mukwege och Nadia Murad var välförtjänt och höjde äntligen prisets anseende. Precis efter Lucia hölls också en fantastisk hyllningskonsert till Denis Mukwege i Stockholm med den store mannen på plats. En ära att ha fått bevista.

Vårtankar:

Nu är den lyckliga tid då vi odlingstokiga bläddrar i frökataloger och planerar sommarens odlingar. Senioren och SPF Seniorerna finns på plats på årets Trädgårdsmässa. Har du överskott på fröer och sticklingar? Kom och byt i vår monter!

Grupp:

Stötta, prata, skratta, klaga, tipsa. Allt detta och mycket därtill kan du göra i Facebook-gruppen HBTQ i SPF Seniorerna. Precis detsamma gäller för Facebook-gruppen Anhöriga i SPF Seniorerna.

Kristina Adolfsson
Publicerad 2019-01-24
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas