Redaktionen | Chefredaktören

Dansen i vårt hjärta

Kristina Adolfsson
Publicerad 2021-06-16

I den lilla staden på slätten där jag växte upp finns en gammal tradition att varje vår dansa runt en bok. Alltså trädet bok. Inte årets Augustprisvinnare.
Ursprungsträdet planterades 1857 och dominerade mina tonårs skolgård. Även mellan 2012 och 2019 när trädet fällts och man inväntade plantering av en ny bok dansade man runt platsen där den stått.

På min skola fanns en fantastisk gymnastiksal. Höga ringar att svinga sig i, olika bockar att hoppa över och massor av balansövningar. Vi hade en känd friidrottare som gympalärare och även om jag bodde i böcker så älskade jag också gymnastik. Förutom då det ingick i begreppet gymnastik att vi skulle träna på dansen runt boken. En ringdans med så vitt jag kommer ihåg bara flickor. Och även om jag också älskar så gott som alla filmer med dans i så avskyr jag koordinerad dans i verkligheten. Jag får inte till det. Kommer inte ihåg vad jag ska göra. Och varför ska jag göra just så här? Så jag satt ensam på trappan till musiksalen och tittade på under själva högtidsdansen.

Rätt musik har varit det jag har letat efter. Och när det händer är det magiskt.

Det är mitt enda mindre helhjärtade minne av dans. Jag har heller aldrig trivts med pardans. Men i övrigt har jag haft danskul på roliga klubbar lite varstans i världen. Där det varit bra dj:s. Rätt musik har varit det jag har letat efter. Och när det händer är det magiskt. Det bästa man kan göra. I detta nummer vill vi i all enkelhet påminna om dans.
Birgitta Holm beskriver livfullt sin upptäckt av dans och det tillstånd det sätter henne i. Och Karin Thunberg berättar om den stora – kanske den största – folkrörelse det faktiskt är. Så varför inte plocka fram din favoritmusik. Så vi inte råkar glömma bort våra danssteg…

I sommar

  •  Ska jag beta av den stora härliga bokhög som ligger och väntar på mig.
  • Då jag utökat mina odlingsytor – till och med dubblerat dem – ska jag gå runt med trädgårdshandskar från morgon till kväll. Favoriten är Hestras Iridium.
  • Jag ska på alla sätt jag kan ta upp kampen mot mördarsniglar. Det är ett rekordsnigelår i år tyvärr.
  • Och jag ska sluta odla tagetes och gå över till zinnias. Dom äter i alla fall inte sniglarna upp.
  • Och så vill jag tipsa om senioren.se där vi laddat upp med nyskrivna noveller, recept och klurigheter. Och sedvanlig nyhetsbevakning om äldrefrågor förstås.
Dölj faktaruta
Kristina Adolfsson
Publicerad 2021-06-16

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas