Redaktionen | Chefredaktören

Finns man (inte) efter en viss ålder?

Kristina Adolfsson
Publicerad 2020-10-01

Redan i mitten på 70-talet myntade George Gerbner, professor i kommunikation vid Pennsylvania University, uttrycket ”symbolisk utplåning”. Ett sätt att beskriva vad som händer när vissa grupper inte får komma till tals eller är underrepresenterade i företrädesvis media men även i andra sammanhang
Det vill säga – syns du inte, så finns du inte.
Det är därför det är så allvarligt att det underlag som MSB och Folkhälsomyndigheten tagit del av för att beskriva hur Sveriges befolkning påverkats av coronapandemin helt har lämnat de som fyllt 80 år utanför (läs mer på sidan 15). Underlaget har tagits fram av de två opinionsundersökningsföretagen Kantar Sifo och Novus, som båda är privatägda. Jag har haft att göra med ett av dessa företag tidigare inför den så kallade Orvestoundersökningen, där man uppskattar olika mediers räckviddssiffror. Till exempel hur många som läser Senioren utöver den faktiska upplagan.

Syns du inte, så finns du inte.

När jag fick reda på att man inte frågar de som är över 80 år i Orvestoundersökningen undrade jag naturligtvis varför och fick de mest häpnadsväckande svar. Att 80-åringar såg för dåligt, för det vet man ju. Och att en dotter till en man hade ringt och tyckt att det var för många frågor de ställde, enligt henne. Jag tackade då självklart nej till att medverka i Orvestoundersökningen.

De beskriver själva 80-åringar på sin hemsida som ”våra svagaste äldre”. Om de hade läst kommentarerna på Seniorens Facebooksida från de som fyllt både 80 och 90 när vi skrev om denna nyhet i september hade de ändrat uppfattning.

 

KRISTINA TIPSAR

Bok: Faktaspäckad och (chockerande) intressant om hur en familj på 120 individer byggt upp ett parallellsamhälle i förorten Angered i Göteborg där de styr. Johanna Bäckström Lernebys bok Familjen är nödvändig läsning för dig som vill hänga med i debatten.

Normalitet: Självklart hemmagympade jag med vår gympalärarinna Sofia Åhman i våras men det måste sägas –jag är jublande glad över att mitt gym äntligen har öppnat för inomhusträning.

Natur: Det är egentligen nu när naturen långsamt stänger man behöver se blomprakt som mest. Att satsa på kärleksört, krysantemum och höstaster är en liten insats som ger stor skönhet tillbaka.

Kristina Adolfsson
Publicerad 2020-10-01
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.
#8
senioren-nr-8
Ur senaste Senioren
  • Porträtt: Margit och Willy Silberstein.
  • Hälsosam fika
  • Pensionärsråd: Du och din erfarenhet behövs
  • Malena Ivarsson: Skriv en ärlig kontaktannons

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas