Från Sverige till Ukraina
Foto: Getty Images
Redaktionen | chefredaktören

Från Sverige till Ukraina

Folket i Ukraina behöver hjälp. Vi hör skakande berättelser om människor som lever utan värme, vatten och har brist på mat. Ett enkelt sätt att hjälpa – förutom att såklart skänka pengar till valfri hjälporganisation – är att packa en låda med förnödenheter och skicka den helt gratis till Ukraina via Postnord. Läs Seniorens chefredaktör Kristina Adolfssons krönika nedan.

Kristina Adolfsson
Publicerad 2022-12-09

Ja, totalt kostnadsfritt. Fri frakt hela vägen.
Initiativet heter Aid for Ukraine och är på uppdrag av den ukrainska posten Ukrposhta som bett om hjälp. Din hjälplåda får inte vara större än en flyttkartong och bör innehålla bara det de ber om. Info finns på Postnords hemsida men just nu önskar de våtservetter, smärtstillande, blodtryckssänkande, bindor, konserver, tandkräm, välling, tändstickor, ficklampor, husdjursmat, choklad, underställ, bandage med mera, med mera.

Skriv på en lapp vad din låda innehåller och lämna in dem båda på Postnords Företagscenter. Det är enbart där de tas emot. Där önskar man också att det var betydligt fler som lämnade lådor (saknar du en låda att packa i brukar personalen ha några tomma bakom disken just för detta ändamål).
Jag har skickat en låda i månaden ungefär sedan april. När jag går och handlar tar jag ett extra paket pasta och lägger i lådan som står där hemma. När jag går in på apoteket tar jag ett extra paket paracetamol. Ett extra par varma strumpor i klädaffären. Ser jag extrapris på choklad eller kex åker de ner i lådan. Som sakta men säkert fylls.
Min låda kan kanske bli någons allra mest efterlängtade julklapp. Din också.

Doften av december: Kanel, kryddpeppar, nejlika, kardemumma, ingefära, muskot, mald koriander, spiskummin. När jag var yngre upplevde jag dessa kryddor som överväldigande och otäcka. Nu är de mina absoluta favoriter och det är deras smaker och dofter som gör julen så efterlängtad. Läs mer om dem på sidan 64.

Bättre smak med åren: Och missa inte trevligaste tv-kocken Johanna Westmans härliga julmingelmiddag på sidan 66 med en fantastisk porchetta och krossad brysselkål. En grönsak jag avskydde som liten men som nu är en storfavorit. Allt som allt solklara bevis på att man får bättre och mer utvecklad smak med åren.

Dölj faktaruta
Kristina Adolfsson
Publicerad 2022-12-09

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas