Redaktionen | Chefredaktören

Frihet – och rätten att välja

Kristina Adolfsson
Publicerad 2021-05-20

Det är inte bara en sten som fallit från mitt bröst. Det är en hel rullstensås.
Så sammanfattar en kamrat sin första vaccinspruta och jag instämmer. Den där spända, stressade, lite missbelåtna känslan har lämnat sinnet. Jag är lugnare nu. Gungflyter inte runt i en känsla av otrygghet längre.

Den givna konversationsöppningen bland människor runt om mig – för plötsligt har alla gamla kontakter öppnats upp igen – är numera: Vilken fick du? Följt av: Fick du biverkningar? De flesta verkar tack och lov ha klarat sig helt utan biverkning. Lite ont i armen men inte mer och vi planerar nu var och när vi ska ses.

De flesta verkar tack och lov ha klarat sig helt utan biverkning.

För en del är dock vaccineringen förknippat med en stor otrygghet. Inte minst märker vi det i många läsares kontakt med redaktionen. Man vill själv få kunna välja vilket vaccin man får. Precis som man fått välja PPM-fonder, elbolag och telebolag. Och inte bli ställd sist i kön om man väljer bort en specifik tillverkares vaccin.

Senioren har varit med, lyssnat och ställt frågor på Folkhälsomyndighetens presskonferenser – två gånger i veckan (plus ett antal andra presskonferenser om pandemihanteringen, med regeringen och SKR bland annat) – sedan i början av januari. Det har varit viktigt för oss att bevaka för våra läsare. Och påminna om våra läsare. Som ibland tilltalats avfärdande.

KAKA
Det har blivit en del matpyssel under coronaåret. Senaste favoriten är Biscotti Regina, en lagom hård och lagom söt sesamrullad siciliansk specialitet med lätt citronsmak.

INSPIRATION
En hel massa nytt har jag också lärt mig i nya TV-kanalen Godare som bara handlar om mat och dryck. Speciellt i kocken Rick Steins resor i Indien och Mexiko, vinäventyren i The Wine Show och sympatiska Parveens indiska matlagning.

SOM VANLIGT
Men nu är det dags att återta mitt forna vardagsliv. Resa, gå i affärer, besöka restauranger, träffa vänner (ja, försiktigt). Jag gör det med min rockslagsknapp på plats. Ålderism spelade en betydande roll i pandemihanteringen. Det får aldrig hända igen. Vill du också ha en knapp? Mejla utlottning@senioren.se eller skriv ett vykort till adressen här nere på sidan.

Dölj faktaruta
Kristina Adolfsson
Publicerad 2021-05-20
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas