Redaktionen | chefredaktören

Håll huvudet kallt – men kroppen varm!

Kristina Adolfsson
Publicerad 2023-01-30

Hypotermi är ett ord som svenskar mest verkar associera med att trilla i en isvak på skridskofärden. Alltså att bli snabbt och livsfarligt nedkyld.
För mig och andra som bott i England är det ett ord vi omedelbart associerar med nyhetssändningar. Alltid ihop med ordet pensionär. Under mina år i England berättades det allt för ofta under de kalla månaderna om äldre som dött av hypotermi i sina hem. Hypotermi kan nämligen uppkomma både utomhus och inomhus. Utomhus är kyla, väta och vind en kombination vi i Sverige är bekanta med. Och vet hur man hanterar. Inomhus heter boven låg pension, ålderdom och höga energikostnader. I kombination med olika riskfaktorer som högt blodtryck, lungsjukdomar, lågt blodsocker, sömnmedel och antidepressiva mediciner, att man äter och dricker för lite.

Hypotermi inomhus kan gå på en kvart om temperaturen är mycket lågt satt. Men ofta är det en betydligt långsammare process än så. Snål uppvärmning för äldre påverkar hjärnan, hjärtat och kärlen vilket leder till stelhet, sämre koordination och balans och förmåga att fatta beslut.
Det senaste halvåret har vi matats med svarta rubriker om höga energikostnader. Vi måste spara el. Jag läser bekymrat om människor som håller en inomhusvärme på tio grader. Vilket får mig att undra om vi svenskar förstår att hantera detta nya energilandskap?

Sverige är kallt på vintrarna. Då måste vi och speciellt äldre ha varmt inomhus för att må bra. Kostnaden för detta måste också ligga på en nivå som en person med låg pension kan betala för. Man kan till exempel sänka energiskatten. Eller ta bort den helt. Företrädesvis under januari och februari. För övrigt ett förslag från flera borgerliga partier 2021.

MUSIK: Little Simz album No thank you. Vid första lyssningen hör man mest rappen. Lyssningarna därefter kliver vemodet, de fenomenala orkesterarrangemangen och behagliga gospelkörerna fram. En väldigt vacker platta.

LÄSNING: Nu är det denna lyckliga period då vi odlare bläddrar i frökataloger och lustfyllt kryssar för nya varianter av squash och spännande italienska endiver. För att inte prata om tomater. Snart blir det varmt. Kom gärna så fort det går.

Dölj faktaruta
Kristina Adolfsson
Publicerad 2023-01-30

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas