Redaktionen | Tankar om äldrefrågor

Låt oss hoppas på en synvända

Jan Arleij
Publicerad 2018-05-22

Vallöftena till landets seniorer duggar tätt.
Under tisdagen kom tre till, nu från Socialdemokraterna på en pressträff i Stockholm.
Intressant att se att de ligger extremt nära en del konkreta förslag och krav som SPF Seniorerna nyligen fört fram.
Ett av förslagen innebär att SPF Seniorerna, som en av pensionärsorganisationerna, kan se fram emot förstärkta statsbidrag i syfte att få fler seniorer i fysisk, och därmed social och psykisk trim.
Det förutsätter förstås att förslaget vinner gehör i den regering som intar Rosenbad efter höstens val.
Intressant att se om några av konkurrenterna om taburetterna uttryckligen godtar Socialdemokraternas förslag, eller kanske rent av toppar dem.

Det ser lovande ut för seniorinflytandet i debatten

Valrörelsen har precis börjat. Det ser lovande ut för seniorinflytandet i debatten, och över förslagen. Allt handlar trots allt inte om integration, eller polis, försvar och lag och ordning. Idag tog sig äldres ensamhet och psykiska ohälsa in i ringen.
Bokstavligt för övrigt – pressträffen förlades till Narvas boxningsklubb i Stockholm och Magdalena Andersson och Lena Hallengren ställde sig mitt i ringen för att leverera inte bara partipolitiska proppar (av typen ”sänkt skatt kan aldrig förenas med ökande resurser och investeringar i välfärd”) utan också några mjuka löften.

Det hann inte gå en vecka efter S-utspelet om åtgärder mot ungas psykiska ohälsa med omedelbar kritik från SPF Seniorerna om att äldre åter tycks glömmas bort, förrän Magdalena Andersson och Lena Hallengren gjorde sitt utspel.
Det hann inte gå mer än några arbetsdagar innan pensionärsorganisationernas och Riksidrottsförbundets krav på ett Äldrelyft för tio miljoner möttes med ett vallöfte om samma sak för 30 miljoner.

Nu är det på tiden att äldres ensamhet och psykiska ohälsa får mer uppmärksamhet.

Så sent som igår, måndag, möttes också regeringen och pensionärsorganisationerna i regeringens pensionärskommitté där möjlighet finns att tala klarspråk.
Tidigare, färska framgångar för SPF Seniorerna och de andra pensionärsorganisationerna är den sänkta pensionärsskatten, från årsskiftet, det förstärkta grundskyddet för de sämst ställda och löftet om bättre pensioner för de ”näst sämst ställda”.
Nu är det på tiden att äldres ensamhet och psykiska ohälsa får mer uppmärksamhet.
Magdalena Andersson och Lena Hallengren visade i ringen på ett för Socialdemokraterna och den sittande makten ovanligt tydligt sätt att man ser problemet, och att man vill närma sig verkliga åtgärder.

Det är inte mycket till pengar, 60 miljoner, det är dessutom inte ett regeringsförslag utan bara ett vallöfte.
Men det ger uttryck för en inriktning. I bästa fall ett nytt vägval. Förhoppningsvis in på en väg där åtminstone ambitionen är att alla ska med, också de ensamma äldre och de med psykisk ohälsa.
Magdalena Andersson sa det själv, högt och tydligt: ”Var fjärde äldre känner sig ensam. Det blir en halv miljon människor. Så kan vi inte ha det.”

Jan Arleij
Publicerad 2018-05-22

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas