Redaktionen | Chefredaktören

Nu säger vi stopp!

Kristina Adolfsson
Publicerad 2021-02-04

Vi måste bli förbannade på att vårt land hör till de länder som är mest fördomsfulla mot årsrika människor! ” Ja, eller hur! Vi borde vara rosenrasande. Barbro Westerholms uttalande i artikeln ”Ålderism – fördomen som dödar” i detta nummer pekar på ett tragiskt faktum. Att Sverige ligger på 99:e plats i World Value Survey i hur man värderar äldre. Endast Estland värderar sina äldre sämre.
Vi har som land framgångsrikt tagit flera matcher mot fördomar mot personer baserat på kön, hudfärg och sexuell läggning. Allt är inte perfekt, men vi har en vakenhet och ett alarmsystem för när sexism, rasism och homofobi dyker upp.

Socialtjänstlagen som gör skillnad på goda levnadsvillkor och skälig levnads nivå i omsorgsinsatser efter 65 år.

Särbehandling utifrån ålder betraktas däremot som något helt naturligt. Vi ska ”lämna plats”, kliva åt sidan, släppa fram. Vi har till och med en särbehandlande lagstiftning i Sverige. Vilket är helt obegripligt. Nämligen socialtjänstlagen som gör skillnad på goda levnadsvillkor och skälig levnads nivå i omsorgsinsatser efter 65 år. Inte minst under pandemin har denna självklara särbehandling tydligt märkts. Så vi kan konstatera detta – Sverige ÄR ett ålderistiskt land. Men nu tar vi kampen och säger stopp. Det behövs en genomgripande förändring.
Sist men inte minst, hjärtligt välkommen till Senioren i ett nytt format och med en ny form. I denna nya kostym blir det färre ton tidningar och lägre kostnader. Hoppas att ni tycker om resultatet lika mycket som vi på redaktionen gör.

PS: Vill du ha vår fina rockslagsknapp här ovan? Mejla utlottning@senioren.se 

 

ÅLDERISM: Vi har alla ett ansvar att säga ifrån när nå gon uttalar sig nedvärderande om personer baserat påderas ålder. Själv argumenterade jag flitigt i höstas mot de som inte tyckte att Joe Biden borde vinna – vilket han tack och lov gjorde – för att ”han är för gammal”. En
åsikt som häpnadsväckande även framfördes av en kommentator på SVT.

ODLING: Glädjen är stor i odlarvärlden! Det är återigen fritt fram att beställa fröer från brittiska fröfirmor efter ett nervpirrande avbrott i väntan på Brexitavtal. Har du klumprotssjuka men ändå vill testa kål kan du finna lösningen där.

BOK: Både en riktigt härligt fakta späckad bok och en fantasilyftande äventyrsberättelse är Vetenskapens bortglömde hjälte om tyske naturforskaren Alexander von Humboldt som argumenterade att naturen finns i sin egen rätt, inte enbart för människan.

Dölj faktaruta

 

Kristina Adolfsson
Publicerad 2021-02-04
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.
#8
senioren-nr-8
Ur senaste Senioren
  • Porträtt: Margit och Willy Silberstein.
  • Hälsosam fika
  • Pensionärsråd: Du och din erfarenhet behövs
  • Malena Ivarsson: Skriv en ärlig kontaktannons

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas