Redaktionen | Chefredaktören

Protester lönar sig

Kristina Adolfsson
Publicerad 2020-11-05

För många år sedan var jag en av programledarna för tv-programmet När & Fjärran på TV4.
Det var ett roligt men slitsamt jobb. Långa arbetsdagar, lite sömn. Där trevliga arbetskamrater uppvägde den hårda pressen att återvända hem med material för att kunna klippa ihop bra inslag.
Så allt var bra förutom en sak. Ungefär en gång i månaden kom en man från TV 4s annonsavdelning till redaktionens lokaler i Frihamnen och visade ett diagram över tittarsiffrorna med bekymrad min.
Nej, tittarsiffrorna gick inte ner. Det var inte därför han var så dyster. Problemet var att för många över 60 år tittade på programmet. För där det är många personer över 60 vill inte annonsörerna vara. ”Ni måste locka ungdomarna”, var hans ständiga hälsning.

Sälj rätt produkter till dem istället.

Så korkat, minns jag att jag tyckte då, hos ungdomar finns väl inte så mycket pengar. Och så dumt att se ålder som ett problem. Sälj rätt produkter till dem istället.
De dystra minerna har inte avtagit sedan jag slutade på TV. Tvärtom. Public service – som inte ens har annonsörer – försökte nyligen lägga ner det populära programmet Det sitter i väggarna. För att det är populärt bland äldre tittare och SVT vill locka yngre tittare. Då samlade sig en hel massa tittare, många av dem Seniorens läsare, och skrev ”välformulerade” mejl och brev om varför SVT tänkte uppåt väggarna. Och SVT tog faktiskt tillbaka sitt beslut.
Det finns något väldigt viktigt i det här. Protester lönar sig. Om man är tillräckligt många – och välformulerade.

 

BESLUT: Köpenhamn har stoppat uthyrningen av elsparkcyklar på gator och trottoarer i stora delar av Köpenhamn. Uthyrning kan tillåtas från butiker, men då måste elsparkcykeln lämnas tillbaka där den hyrdes. Vår mark behöver användas till annat, som bänkar eller uteserveringar, säger stadens miljöborgmästare.

KROPPEN: I vår kropp bär vi runt på olika vätskor som saliv, snor och öronvax. Varför finns de just där och vad består de av? I boken Äckligt berättar Ulf Ellervik, professor i bioorganisk kemi, entusiastiskt om glykogen och protein och annat spännande. Som att vi producerar ett kryddmått tårvätska om dagen.

FÅGEL: Stjärtmesar håller ihop i familjegrupper och sover tätt hopburrade. Boet är lika ulligt och gulligt som stjärtmesarna själv. Stödmata gärna dem och andra fåglar med talg och nötter i vinter. Att även ge vatten är extra viktigt när vattnet i naturen frusit till is.

 

Kristina Adolfsson
Publicerad 2020-11-05
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.
#8
senioren-nr-8
Ur senaste Senioren
  • Porträtt: Margit och Willy Silberstein.
  • Hälsosam fika
  • Pensionärsråd: Du och din erfarenhet behövs
  • Malena Ivarsson: Skriv en ärlig kontaktannons

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas