Redaktionen | chefredaktören

Rätten att bara få bli äldre

Kristina Adolfsson
Publicerad 2024-03-01

De pratar fort och är ibland precis överallt – vilket kan irritera den som vill ha en lugnare tillvaro. Men medaljer måste ges till Filip Hammar och Fredrik Wikingsson för att de gett oss de viktiga tv-serierna I en annan del av Köping och Välkommen till Köping där Filips syster Linda Hammar är huvudperson och berättare om sin, förvisso tv-tillrättalagda, vardag på ett gruppboende i Köping. Bara vanliga hyggliga människor. Ibland med depressioner och hjärtesorg. Ibland med fest och ballonger. Som livet.

Nu kommer Filip & Fredrik med en film – Den sista resan – om Filips pappas åldrande (”Jaha, hur många fler familjemedlemmar har han kvar att slå vinn om”, muttrar cynikern). Där Filip försöker iscensätta de härliga semestrarna i Frankrike för att rycka sin pappa upp ur det Filip ser som kraftlöshet, allt arrangerat i detalj med ett fejkat gatubråk för att pigga upp pappan. I essens är det en film om att vilja göra allt för att ha kvar sina föräldrar som de var. Att få en gnista och ett skratt. Och att till slut acceptera vad de själva vill. Läs vår intervju på sidan 82.

I detta nummer ägnar vi flera sidor åt det skriande behovet av bra boenden för seniorer. Det finns bra initiativ – inte minst bland SPF Seniorernas föreningar – men det behövs fler! Fler billiga och anpassade hyresrätter som du klarar på en ensam pension. Nu.

DJUR: Har nyligen varit ställföreträdande åt en försynt katt. Skulle gärna ha hela huset fullt av katter (och hundar och höns). Tyvärr sätter försäkringspremierna – och kostnaden för eventuella veterinärbesök – stopp för det drömscenariot. Husdjur har blivit en fråga om ekonomisk klass.

MUSIK: Testa lite hiphop med Lil Yachty och Let’s start here.

ODLA: Chilin och paprikorna är i krukorna. Nu gäller det att sitta på händerna ett tag och inte så tomaterna. Mellantiden ägnar vi åt purjolöken. Kan detta möjligen bli året då den inte blir tunn, ranglig, klen och vissnar ner när den kommer ut i jorden?

Dölj faktaruta
Kristina Adolfsson
Publicerad 2024-03-01

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas