Redaktionen | Chefredaktören

Ta hand om varandra

Kristina Adolfsson
Publicerad 2020-04-02

I Belfast på Nord-Irland har en matvarukedja reseverat timmen mellan åtta och nio på morgonen enbart åt 65-plus shoppare. Så att de mest sårbara kan handla avskilda från potentiellt smittbärande yngre personer. Kanske har även svenska butiker tagit efter – kanske har vi en annan fiffig lösning på plats. Det är marigt att skriva en krönika i dessa extraordinära tider vi just nu lever i när det är nästan två veckor från tryck till att tidningen landar i brevlådan. Allt händer så fort och så drastiskt. Allt jag kan hoppas är att vi tar väl hand om varandra. Och att ingen drar sig för att be om hjälp. För vi vet alla att det bara är genom omtänk- samhet mot sin nästa, och där är vår förmåga stor, vi rider ut denna prövande tid. Berätta gärna hur du tillbringar din tid i hemmakarantän. Vad du gör annor- lunda mot förut och hur det känns?

Och glöm inte, vi är här för att ta hand om varandra.

Det är kanske inte vad vi tänker som mest på just nu men många läsare har hört av sig angående min krönika i förra numret om hur mycket information som finns tillgänglig om oss på nätet. Samt- liga för att protestera över att något så integritetskränkande får förekomma i Sverige. Vilket vi dessutom är helt ensamma om i världen. Till dem, och alla andra, betonar jag vikten av att höra av sig till och stödja Barbro Westerholm – som formulerat en fråga till Morgan Johansson och regeringen om ”rätten till att bli bortglömd enligt GDPR kan utvidgas till att omfatta uppgifter om ålder och antal boende i ett hushåll.” Hör gärna även av er till Morgan Johansson. De nås på barbro.westerholm@riksdagen.se samt justitiedepartementet.registrator@regeringskansliet.se. Och all heder åt hitta.se där det är en snabb och lätt affär att, via nätet och med bank-id dock, göra sig själv hemlig. Även att kontakta din telefonoperatör och spärra ditt nummer för nummerupplysning är ett steg på vägen. Och glöm inte, vi är här för att ta hand om varandra.

TV: Ska vi ändå sitta hemma ska vi inte slösa vår tid på skräp. Fantastiska högkvalitativa Homeland är en adrenalinkick som räcker en hel kväll och Claire Danes är magisk som bipolär CIA-agent med råd och dåd. Absolut sista säsongen.
VÅREN: Utanför fönstret har det skrikiga skatparet byggt det största bo jag någonsin sett. Koltrastarna lyssnar efter mask och duvorna vaggar klumpigt fram tillsammans. Naturen fortsätter precis enligt plan och det är en tröst.
TV: Kanaler, båtar och kärlek (Kunskaps- kanalen) är det fina programmet där skådespelarna Timothy West och Prunella Scales (Sybil i Fawlty Towers) åker långsamma kanalbåtar runt om i världen. Extra gripande då vi även får följa Prunella långsamt resa in i Alzheimer.

Dölj faktaruta
Kristina Adolfsson
Publicerad 2020-04-02
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas