Redaktionen | Tankar om omsorgen

Vågar du bli gammal?

Gunilla Lindahl
Publicerad 2016-11-08

Vågar du bli gammal? Jag gör det inte. När jag lyssnar på SVTs debattprogram efter serien Sveriges bästa hemtjänst står det så tydligt för mig. Det finns ingen enkel fixlösning på omsorgen av våra sköraste äldre. 2023 behövs det 100 000 nya vårdbiträden för att klara hemtjänsten. 100 000! Var finns dessa hjältar som är villiga att mot dålig betalning fara runt mellan multisjuka äldre som egentligen borde ha en omvårdnadsplats?
På tio år har 30 000 platser på äldreboenden försvunnit.  Hundra kommuner rapporterar att de har brist på boendeplatser. Nu ska det satsas på att bygga nya och det kommer ta många år innan de finns på plats.

Det hjälper inte att vi är  många som satsar på vår träning och hälsa för att skjuta upp åldrandet. En dag kommer ändå sjukdom och därmed vårdbehovet i kapp. Vi skjuter bara stenen framför oss. Anhöriga sliter som djur, hemtjänstpersonalen går på knäna, vårdpersonalen på äldreboenden räcker inte till. Kvar står den äldre som känner sig överflödig, vårdkrävande och ensam. Det är ovärdigt. Vi behöver en vårdgaranti som ger alla äldre rätten till ett värdigt liv ända in i dödens väntrum.

Gunilla Lindahl
Publicerad 2016-11-08
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas