Redaktionen | chefredaktören

Vem bestämmer vad?

Kristina Adolfsson
Publicerad 2022-08-29

Att det är val i september har nog ingen missat. Att det rentav är tre val samtidigt nämns inte lika ofta. Visst är riksdagsvalet viktigt då det är regeringen som har det övergripande ansvaret och på sidan 30 får du en snabbresumé av riksdagspartiernas tankar i några av de angelägenheter som ofta berör seniorer specifikt. Men det vilar även ett tungt ansvar på kommuner och regioner i många nära frågor. På sidan 34 hittar du en genomgång av var makten faktiskt ligger när det gäller äldreomsorg, sjukvård och skatt. Med dess olika gråzoner. Det är alltså av vikt att även sätta sig in i vad partierna i din kommun och region har för vallöften.
Men en sak är säker – ännu en gång är det alldeles för få 65-plus riksdagspolitiker på valbar plats för att spegla samhällets åldersstruktur.

När vi nu sakta men säkert går mot den mörka årstiden ser säkert många av oss en mental inre bild där vi kurar med en god bok i läslampans sken. Den som vill kura där jag bor måste först rulla ner persienner och mörkläggningsgardiner. För det är fullt blås med fasadbelysningar i megawatt över dörrar och planteringar tillsammans med tätt placerad gatubelysning. Mörker att kura i är en stor bristvara hos mig och i de flesta 24-timmars städer.
En sällan dryftad miljöfara är det ständigt tända artificiella ljuset som har allvarliga konsekvenser för djurlivet och inte minst insekter. Med bistra konsekvenser för oss alla. Sjuttiotalets Spar energi-kampanj med uppmaningar om att släcka ljuset är ingen dålig idé.

Plommonen skrumpnade och trillade av. Tre av fyra krusbärsbuskar fick mjöldagg. Svartvinbärsbusken var plötsligt en dag alldeles brun och vissen. Rödbetorna och större delen av min mangold blev uppätna av en fälthare med korkad uppsyn. Men jag har fått väldigt mycket sallat. Och hallonen har också presterat fint. Livet som odlare är ett ständigt grovarbete med osäker utgång. Stoicism och styrketräning i kombination. Man får i alla fall frisk luft.

Den 20 november anordnas en exklusiv visning av Tootsie på Oscarsteatern bara för Senioren och SPF Seniorernas medlemmar. Har du en fråga till Robert Gustafson eller Vicky von der Lancken? Kanske hur lång tid det tar Robert Gustafson att sminka sig till kvinna? Och vad teaterdrottningen Vicky von der Lancken har för krav för att sätta upp en pjäs? Mejla mig!

Hösten har också sin charm. Även om mitt nya äppelträd inte förmått mer än två kart. Man kan till exempel läsa vår krönikör Bodil Jönssons bästa texter i nya boken Guldkorn.

Dölj faktaruta
Kristina Adolfsson
Publicerad 2022-08-29

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas