Personligt | Folke Lundbäck

Dömda till för tidig död

Trots att det finns ny och potent cancermedicin på marknaden förvägras patienter behandling och döms på så vis till en för tidig död.

Publicerad 2012-08-16

I TV4:s Nyhetsmorgon 8 juli berättades om patienter med cancer/malignt melanom och som av landstingen nekas den nya verkningsfulla medicinen. De hade fått sin ”dödsdom” av landstingsbyråkrater på uppdrag av politikerna. Det ”kostar för mycket”. Rått ekonomiskt tänkande. Förlängning av deras liv med ett antal år kostar mer än politikerna vill betala. Det handlar om administrativ värdering av liv. ”Du går till vänster mot tidig död, medan en annan går till höger för fortsatt liv”. Visst känns sorteringen igen. Sorgligt, men det sorteras fortfarande. Idag av byråkrater och politiker och med läkarna som budbärare. Inte med vapen i hand men väl med dator och penna bakom välpolerade skrivbord.

I dagens av politiker överbefolkade samhällsfunktioner med alla möjliga och omöjliga ”-rådstitlar” talar man aldrig om behov av att spara/skära ned på politikerkostnaderna därför att ”det blir för dyrt”, ”vi har inte råd”. En gång fanns förtroendemän/-kvinnor. Idag ersatta av en politisk yrkeskår – kanske – i tron att kvantitet kan ersätta kvalitet.

Cancervården och dess kostnader borde var en nationell uppgift alltför grannlaga att åvila landstingen. Att förvägra patienter verksam behandling för att förlänga liv får inte genom administrativt beslut fattas av byråkrater och landstingspolitiker som hellre rundhänt spenderar skattemedel på annat – tex löner och pensioner.

Folke Lundbäck
Vadstena

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas