Nyheter

Nytt cancertest för kvinnor över 50

En ny metod för att upptäcka livmoderhalscancer hos kvinnor som är äldre än 50 år ska införas i Uppsala.

Publicerad 2012-12-17

450 kvinnor i Sverige får varje år livmoderhalscancer. Mer än hälften är över 50 år. Hittills har cellprover tagits för att upptäcka nya fall, men Uppsala läns landsting kommer under nästa år i stället att erbjuda alla över 50 år ett hpv-test, som mäter mängden hpv-virus i livmodern. Det är detta virus som vanligen orsakar cancer i livmoderhalsen.

Professor Matts Olovsson vid Akademiska sjukhusets kvinnoklinik säger till Dagens Nyheter att den nya metoden är säkrare än den gamla.

– Det här testet har större känslighet än cellprovet. Med cellprovet finns det en risk att du missar allvarliga cellförändringar och cancer, ju äldre kvinnan är desto större är risken. För kvinnor över 50 år är cellprovet ganska dåligt medan hpv-testet är lika bra hos den gruppen som det är i yngre åldrar.

Inom några år väntas kvinnor själva kunna testa sig i hemmet, med en sticka som sedan sänds till sjukhuset för att analyseras.

I Uppsala tror man att övriga sjukhus i landet med tiden också kommer att införa den nya testmetoden.

Bland unga kvinnor behöver det inte vara farligt att ha hpv-virus i livmodern. För att ingen ska oroa i onödan anses cellprover därför lämpa sig bättre för den gruppen.

Sten Arndt

sten.arndt@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas