Hon skrev Årets Novell!
Foto: Håkan Owetz
Novelltävling

Hon skrev Årets Novell!

För tredje året i rad har vi korat en vinnare i Årets Novell. Eli Åhman Owetz vann i år, med sin novell om Maggie som lite mot sin vilja flyttar till förorten från innerstan när hon blir änka. Mitt i den triviala vardagen möter hon kärleken igen.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2018-06-16

– Jag är fortfarande så glad över det här, säger Eli. Jag kunde inte tro att det var sant när ni ringde och sa att jag vunnit! Det är den första novellen jag skrivit sedan jag gick journalistutbildningen för trettio år sen.
Däremot har hon skrivit fem romaner (bland annat Anna-Lisas val och Hemma hos Bettan, reds anm.) och jobbar just nu på den sjätte.

– Jag hade faktiskt kört fast lite i skrivandet när jag såg utlysningen av novelltävlingen. Det var något med temat seniorkärlek som lockade. Jag tänkte direkt att det är ju ingen skillnad på den och annan kärlek. Jag vet det själv, eftersom jag var 48 när jag träffade min nuvarande man. Och det var precis samma pirr som när man var 14!

Det var något med temat seniorkärlek som lockade

Förutom kärlek ville hon ha med två andra ingredienser i sin novell: att det kan vara svårt att få pengarna att räcka till, och gemenskapens glädje.
– Man skämtar ibland lite hånfullt om pensionärer som minsann dyker upp om det vankas gratis mat, men jag vet ju själv hur det är att kämpa för att få pengarna att räcka. Jag började skriva i relativt hög ålder, när jag var närmare 50, och för att kunna göra det jobbar jag bara halvtid. Och har istället dragit ned på så mycket utgifter jag bara kan. Så jag skulle nog också rusa till affären om det fanns grillad kyckling för 19.90, precis som Maggie gör…

Har du några tips att ge till andra som skriver, eller som drömmer om att göra det?
– Kanske att man ska försöka leka fram det, inte vara så sträng mot sig själv. Och tänka efter vad man faktiskt vill berätta. För mig var det så när jag började skriva mina romaner, att plötsligt dök en historia upp i mitt huvud. Jag har ett starkt retrointresse som jag bloggade om och jag drömde om att öppna en retrobutik. En dag insåg jag att jag istället ville skriva om en kvinna som också hade det intresset, och som öppnade en retrobutik. Så föddes min serie böcker om Anna-Lisa, det har varit hemskt kul att skriva dem.

Vad är din ultimata dröm när det kommer till ditt skrivande?
– Att kunna försörja mig på det. Att fler ska läsa mina böcker, och att de kanske ges ut i andra länder. Det vore fantastiskt, att bara få sitta och skriva. Fast å andra sidan, jag hade ett år när jag satt hemma och skrev och översatte, och lite måste jag nog revidera bilden så här i efterhand. Det är faktiskt ganska trevligt med arbetskamrater också!

Text Ulrika Palmcrantz

Vinnarna i Årets Novell 2018

Juryns motivering
Eli Åhman Owetz tilldelas första priset i tävlingen Årets Novell på temat Seniorkärlek, för sin berättelse om Maggie: ”I årets vinnarnovell möter vi levnadsglada änkan Margareta, som blir Maggie efter flytten från Östermalm till Gubbängen. Här berättas med humor och gott humör om seniorkärlek i Gubbis och om ett liv som levs här och nu.”

Eli Åhman Owetz
ålder: 56 år.
Bor: I en liten by två mil norr om Norrtälje, där hon växte upp. ”Jag är en hemvändare som flyttat tillbaka”.
Familj: Mannen Håkan.
Gör: Författare som kombinerar skrivandet med andra deltidsjobb. Älskar 50-talsdesign och att gå på loppis.

Tävlingen
Årets novelltävling utlystes i Senioren nr 1 2018. Temat var seniorkärlek i vid bemärkelse. Totalt inkom 376 bidrag.
Juryn bestod av författaren Björn Ranelid, kulturradiojournalisten Gun Ekroth, Seniorens chefredaktör Kristina Adolfsson samt Seniorens före detta chefredaktör Gunilla Lindahl.

Vinnarna
Totalt delar fyra personer på 50 000 kronor. Dessa är:
1:a pris 20 000 kr för Maggie till Eli Åhman Owetz, Norrtälje.
2:a pris 15 000 kr för En enkel till Paris till Eva Ejderbarn, Zug.
Delat 3:e pris, 7 500 kr var, till Susanne Sandkvist, Villers sur Couclun för Magdalenas underbara liv och till Christl Franz, Arvika, för Hemingwayhissen.

Tidningen Seniorens Novelljury,
Björn Ranelid, Gunilla Lindahl, Gun Ekroth och Kristina Adolfsson med alla insända bidrag.
Dölj faktaruta
Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2018-06-16

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas