Passion i Eli Åhman Owetzs nya bok
Foto: Håkan Owetz
Se & läs

Passion i Eli Åhman Owetzs nya bok

Eli Åhman Owetz vann Seniorens novelltävling med sin novell Maggie förra året. Nu är hon aktuell med romanen Brevvännerna.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2019-05-08

Jag fick ett enormt gensvar på novellen av Seniorens läsare, dels från folk i bekantskapskretsen som har tidningen, dels mejl från personer som hittat min hemsida. Och ett eller två sms dessutom. De som hörde av sig tyckte att det var bra skildrat och kände igen sig i de här personerna över åttio. Det var jättekul, säger Eli Åhman Owetz.

Kört fast

Brevvännerna skrev hon på under förra hösten. Hon fick höra talas om Seniorens novelltävling* just som hon fastnat lite i arbetet med romanen. Efter en paus då hon skrev novellen om Maggie, kunde hon återgå till boken med ny kraft. Och nu i maj kommer alltså hennes nya roman

Hitta kärleken

Liksom vinnarnovellen Maggie handlar Brevvännerna om att hitta kärleken. Malin och Erik i romanen är något yngre än Maggie och Henry, 49 och 57. Men känslorna är lika starka.

– Man kan läsa om man är tjugo eller hundrafem, säger Eli. Är det en bra berättelse som fängslar en med karaktärer som man tycker om spelar åldern ingen roll.

Anonyma brev

Malin i boken lever i ett äktenskap utan fysisk närhet. Hon längtar efter någonting annat, men den gemensamma gården och hennes egen syn på äktenskap hindrar henne från att ta sig loss.

Hon skriver ner sin frustration i form av dagboksanteckningar i ett anteckningsblock, och gömmer de utrivna sidorna tillfälligt i boken hon håller på att läsa. Men när hon lämnat tillbaka boken på Bokbussen inser hon att sidorna blev kvar.

De hittas av Erik som är nästa person att låna boken. Erik känner igen sig i Malin. Han har till skillnad från henne skilt sig. Med bokbussen till hjälp påbörjar de en anonym brevväxling.

Mer djup

Det låter som bäddat för ännu en riktig feelgood. Men den här boken skiljer sig från Elis tidigare böcker.
– Den här har mer djup. En annan tyngd, säger hon.

Den har också mer naturbeskrivningar än tidigare. Huvudpersonen Malin går promenader då hon samlar på ljus. Månsken över snöiga åkrar eller blå oktoberskymningar. Kanske kan man också säga att ett ljus tänds inom henne under bokens gång.

Då lyser man

– Jag ville skriva om två vanliga, lite grå personer och vad som kan hända när passionen slår ner. Drabbas man av passion är man inte grå längre. Då lyser man, säger Eli Åhman Owetz

*Senioren kommer inte att ha någon novelltävling i år.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2019-05-08

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas